Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, παράσταση νίκης η ΝΔ

21:50 7/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29%, η ΝΔ 28,5%, το ΠΑΣΟΚ 7%, οι ΑΝ.ΕΛ. 8%, η Χρυσή Αυγή 11,5%, η ΔΗΜΑΡ 6% και το ΚΚΕ

5,5%.

Σε σχέση με το βαρόμετρο του Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μισή μονάδα και το προβάδισμα, ενώ η ΝΔ χάνει μισή μονάδα και την πρωτεία.

Άνοδο 1,5% σημειώνει η Χρυσή Αυγή που βρίσκεται στην τρίτη θέση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διατηρούν σταθερά τα ποσοστά τους , το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, χάνουν από μία μονάδα, με την Ιπποκράτους να πέφτει στην πέμπτη θέση και τη ΔΗΜΑΡ στην έκτη με 6%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με σταθερή επιρροή 5,5%.

Σε ότι αφορά την παράσταση νίκη η ΝΔ προηγείται με 48%, έναντι 38% της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η απήχηση των πολιτικών

Σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της τηλεόρασης του Σκάι, καταλληλότερος πρωθυπουργός, θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με 46% -δύο μονάδες λιγότερες από τον Ιανουάριο- έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα που κερδίζει μία μονάδα. Το 26% των ερωτηθέντων απάντησε κανένας από τους δύο.

Σε ότι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Φώτης Κουβέλης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός αλλά με μείωση πέντε μονάδων σε σχέση με τον Ιανουάριο (46% από 51%).

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς 43% (από 41% τον Ιανουάριο), ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 37% και ο Πάνος Καμμένος με 33%.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Αλέκα Παπαρήγα με 31%, με εντυπωσιακή άνοδο 6 μονάδων, στην έκτη θέση είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 25%, μοναδικός αρχηγός της τρικομματικής κυβέρνησης που βελτιώνει τα ποσοστά του κατά 3 μονάδες, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 18%.

Επιρροή κομμάτων

Μικρή άνοδο σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την ικανοποίησης των πολιτών για το έργο της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση υποχωρεί στο 23% και ο ΣΥΡΙΖΑ σκαρφαλώνει στο 15% μειώνοντας τη διαφορά των 10 μονάδων (24% έναντι 14%) του Ιανουαρίου.

Εντυπωσιακό επίσης, είναι το γεγονός ότι σε σχέση με το προηγούμενο βαρόμετρο παρατηρείται βελτίωση δημοτικότητας για έξι κόμματα.

Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ, καταγράφοντας άνοδο 7 μονάδων και κερδίζοντας τη θετική γνώμη του 25%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή, που συνεχίζει να είναι τελευταία, αποσπώντας τη θετική γνώμη του 17% των ερωτηθέντων.

Αυξημένη επιρροή καταγράφουν και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός της ΔΗΜΑΡ, η οποία παραμένει πρώτη αλλά στάσιμη στο 44%, με δεύτερη τη Νέα Δημοκρατία στο 40% (+2 μονάδες), τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο με 37% (+2 μονάδες), τους ΑΝΕΛ με 32% (+1 μονάδα) και το ΚΚΕ να ακολουθεί με 28% (+1 μονάδα).

Τέλος, το 63% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι «δεν χρειάζεται» και «μάλλον δεν χρειάζεται» να γίνουν πρόωρες εκλογές αν και το 51% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα