Μπαίνει σήμερα στο… Κρατικό Ταμείο το 1 δισ. ευρώ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σήμερα μπαίνει και τυπικά στα Ταμεία η δόση του 1 δισ. ευρώ του Ιουλίου μετά την ψήφιση των προααπαιτούμενων: Για αυτό το λόγο θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group. Όπως έλεγαν, πάντως, στο matrix24 πηγές του ΟΔΔΗΧ αξιοποιώντας «κοκτέιλ» επιλογών ..υπερκαλύπτει τις βαρύτατες υποχρεώσεις του Αυγούστου.
Η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group) συνεδριάζει

στις 15.00 ώρα Ελλάδος σήμερα για την εκταμίευση της δεύτερης υπό-δόσης του 1 δισ. ευρώ. Από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχει ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Χρήστος Στεφανάδης.

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει και τυπικά τη δεύτερη ομάδα των έξι προαπαιτούμενων (αυτών του Ιουλίου) και αναμένει την τελευταία εκταμίευση ύψους 1 δισ. ευρώ που θα συμπληρώσει τη δόση των 8,3 δισ. ευρώ η οποία εγκρίθηκε πολιτικά στο Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα.
Όπως έλεγαν στο matrix24 πηγές του ΟΔΔΗΧ, το «βαρύ» πρόγραμμα εξόφλησης ομολόγων του Αυγούστου, με τις υποχρεώσεις της Αθήνας να φτάνουν τα 6,7 δισ., έχει εγκαίρως σχεδιαστεί πως θα «καλυφθεί», ενώ υπάρχει δεξαμενή επιλογών για ενίσχυση των διαθεσίμων: Πέραν της εισροής των προβλεπόμενων φόρων, υπάρχει πάντα το εργαλείο του ενδοκυβερνητικού δανεισμού, τα 3 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, τα πρόσφατα ποσά που εισέρρευσαν με την έκδοση ομολόγων.. και φυσικά η υποδόση που μπαίνει στα ταμεία σήμερα.
Από εκεί και πέρα στην αξιολόγηση Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου εξαρτάται ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 5,7 δισ. ευρώ τουλάχιστον (1,8 δισ. η τελευταία δόση από την Ευρωζώνη, 2,1 δισ. από επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και 1,8 δισ. ή 3,6 δισ. από το ΔΝΤ).
Λαμβάνοντας υπόψη, δε, ότι ο επίσημος έλεγχος της τρόικας που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται να διαρκέσει έως τα τέλη του έτους μέχρι να βρεθούν λύσεις για τα κρίσιμα ζητήματα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και την κάλυψη των όποιων χρηματοδοτικών κενών υπάρχουν για το 2015, το οικονομικό επιτελείο θέλει να έχει διασφαλισμένη την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του έως το τέλος του 2014, για να μη δεχθεί εντονότερες πιέσεις από την τρόικα και τις αγορές κατά τη διάρκεια του ελέγχου.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τη διπλή δόση ύψους 3,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα