Αύριο κληρώνει για το ΤΤ

Αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθεί η οριστική αποφάση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την τύχη του Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ).

Όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι το ενδιαφέρον είναι πολύ χαμηλό και το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι το ΤΤ να περάσει στον έλεγχο του ΤΧΣ.

Το ενδιαφέρον της Alpha Bank και της Attica Bank

δεν κρίνεται ικανοποιητικό ενώ την διαδικασία αποδυναμώνει και η αποχή της Εθνικής και της Eurobank εξαιτίας της διαδικασίας συγχώνευσης.

Έτσι, αν δεν κατατεθεί νέα ουσιαστικά βελτιωμένη πρόταση μέχρι σήμερα το βράδυ τότε το «καλό» ΤΤ θα επανιδρυθεί και θα περάσει στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Τα προβληματικά στοιχεία του ισολογισμού του ΤΤ καθώς και οι απαιτήσεις παλαιών μετοχών θα παραμείνουν στο «κακό» κομμάτι του ΤΤ που θα τεθει σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Χθες, παρέμβαση υπερ της πρότασης που έχει καταθέσει η Attica Bank πραγματοποίησε η Δημοκρατική Αριστερά. Με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι: «θεωρεί ότι το ΤΤ μπορεί και πρέπει να συγχωνευτεί (χωρίς να διασπαστεί) με την Attica Bank και να αποτελέσουν την αρχή της δημιουργία του τέταρτου ισχυρότερου τραπεζικού σχήματος. Η ένωση της Attica Bank με το ΤΤ, την τράπεζα με την μεγαλύτερη καταθετική βάση, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο στάδιο σε μια σειρά συγχωνεύσεων μικρότερων τραπεζών που δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν αυτόνομα την πορεία τους».

Ωστόσο η πρόταση της Attica Bank αντιμετωπίζεται με μεγάλες επιφυλάξεις τόσο απο τις θεσμικές αρχές καθώς το ΤΤ έχει υπερδιπλάσιο μέγεθος σε σχέση με την Τράπεζα Αττικής. Αντίθετα πιο ελκυστική θεωρείται η πρόταση της Alpha Bank η οποία διαθέτει και μεγάλο μέγεθος αλλά κυρίως μεγάλη εμπειρία σε θέματα εξαγορών – συγχωνεύσεων. Ωστόσο η διοίκηση της Alpha Bank προβληματίζεται για τη σκοπιμότητα απόκτησης του ΤΤ, πολύ περισσότερο τη στιγμή που έχει να υλοποιήσει το πολύπλοκο έργο της ενοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες η Alpha επισημαίνει τον μεγάλο αριθμό εργαζομένων στο ΤΤ που ξεπερνά τους 3.000 (2.500 στο ΤΤ και 800 άτομα στην T Bank) αλλά και την χαμηλή λειτουργική αποδοτικότητα της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες η Alpha ζητά ως αντιστάθμισμα την επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση του ΤΤ αίτημα που δεν φαίνεται να γίνεται δεκτό. Ωστόσο αν η Alpha βελτιώσει, σήμερα, τους όρους που θέτει τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το ΤΤ θα περάσει στον έλεγχό της.

Αν η Alpha δεν βελτιώσει την προσφορά της τότε το ΤΤ θα διαλυθεί με ταυτόχρονη ίδρυση «νέου» ΤΤ στο οποίο θα μεταφερθούν όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού, το δίκτυο καταστημάτων καθώς και οι δραστηριότητες της τράπεζας. Η νέα τράπεζα θα περάσει στον μετοχικό έλεγχο του ΤΧΣ. Το κακό κομμάτι θα τεθεί σε εκκαθάριση ενώ όσοι κατέχουν μετοχής του ΤΤ θα αποζημιωθούν μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν επαρκή έσοδα από την εκκαθάριση. Ωστόσο οι παλαιοί μέτοχοι δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα στη «νέα» τράπεζα. H λύση του ΤΧΣ θα είναι προσωρινή, καθώς, σε σύντομο χρονικό διάστημα -πιθανότητα εντός του πρώτου εξαμήνου- θα πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός για την πώληση του νέου «ΤΤ». Σημειώνεται ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank δίνοντας την ευκαιρία στο νέο σχήμα να συμμετάσχει και πάλι στη διεκδίκηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα