Αττική όπως Ελλάδα

Σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής βρίσκεται η Ελλάδα, όχι γιατί το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί αυτό διαπιστώνουν διεθνείς οργανισμοί και ξένες οργανώσεις αρωγής, των οποίων οι εκθέσεις και οι διαπιστώσεις τροφοδοτούν τα ξένα ΜΜΕ. Την ίδια όμως στιγμή οι μηχανισμοί των δυνάμεων του πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου, που στηρίζουν τη σαμαροβενιζελική κυβέρνηση, δραστηριοποιούνται στο

φουλ ενόψει των τριών καλπών του Μαΐου. Στο στόχαστρό τους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το πώς θα μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το προβάδισμά του.

Στο μικροκομματικό αυτό πλαίσιο έχουν εντάξει και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δείχνοντας – ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – το πώς αντιμετωπίζουν τους δύο βαθμούς της ΤΑ: εργαλειακά, ως μέσο διατήρησής τους στην εξουσία και, κατόπιν, ως ιμάντες μεταβίβασης των πολιτικών λιτότητας στις τοπικές κοινωνίες. Ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία της ΤΑ ως αυθεντικού κυττάρου δημοκρατίας, ως χώρου πραγματικών κοινωνικών διεργασιών και αφετηρίας βαθιών αλλαγών, πρέπει, σύμφωνα με τη λογική των δύο εταίρων της εξουσίας, να απομειωθεί, προκειμένου να αποδυναμωθεί κάθε πραγματική πρόταση που θα σχετίζεται με την ουσία της αυτοδιοίκησης: δηλαδή την άμεση δημοκρατία. Έτσι εξηγείται άλλωστε και το… γαϊτανάκι των δήθεν ακομμάτιστων υποψηφίων, που κατεβαίνουν στις εκλογές ως εκπρόσωποι της… κοινωνίας – μίας κοινωνίας που διαλύουν με κάθε τρόπο τα κόμματα των ακομμάτιστων. Το σενάριο αυτό υλοποιείται εμβληματικά στην Περιφέρεια Αττικής, την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Την οποία η δικομματική κυβέρνηση διεκδικεί με δύο υποψηφίους. Τον νυν Περιφερειάρχη, κ. Σγουρό και τον ευρωβουλευτή κ. Κουμουτσάκο. Τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Του νομίσματος που επιγράφεται ‘συρρίκνωση των πόρων για την ΤΑ, η οποία τίθεται στην υπηρεσία των πολιτικών λιτότητας’. Ό,τι κι αν λένε, όποιο μανδύα κι αν ενδυθούν, αυτή θα είναι η ουσία.

Αλλά είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό αυτό που διαπιστώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες στις γειτονιές. Ότι δηλαδή όλο και περισσότεροι πολίτες, από την Πεντέλη ως τα Κύθηρα, από το Περιστέρι ως τον Ασπρόπυργο, αντιλαμβάνονται το μικροκομματικό παιχνίδι αλλά και το ευρύτερο, σοβαρότερο διακύβευμα. Αντιλαμβάνονται, με άλλα λόγια ότι ειδικά στη σημερινή συγκυρία, η Περιφέρεια Αττικής, με μια διοίκηση με την ανάλογη πολιτική βούληση, μπορεί να εξελιχθεί σε προπύργιο ανατροπής κι ελπίδας. Μπορεί να γυρίσει σελίδα. Να κάνει μια νέα αρχή. Με τους πολίτες ενεργούς, στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών για πόλεις που θα ξαναδώσουν την αξιοπρέπειά τους στους πολίτες. Πόλεις ανθρώπινες. Με πράσινο, χώρους πολιτισμού και αθλητισμού. Με ανοικτά μαγαζιά. Πόλεις για ανθρώπους και όχι για σκιές ανθρώπων.

Η Περιφέρεια Αττικής με τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει, και τις οποίες ο απερχόμενος Περιφερειάρχης έχει φροντίσει επιμελώς να παραμείνουν άγνωστες στους πολλούς, μπορεί να είναι πρωτοπόρος στην ευρύτερη συλλογική προσπάθεια οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Από την προσπάθεια αυτή, που θα συνεχιστεί και μετά από τις εκλογές, δεν περισσεύει κανείς. Γιατί δεν μας χωρίζει τίποτε από τον άνεργο νέο που εξαπατήθηκε από τον κ. Σαμαρά τον Ιούνιο του 12 όταν ο σημερινός πρωθυπουργός υποσχόταν επαναδιαπραγμάτευση, ούτε από τον συνταξιούχο με την πετσοκομμένη σύνταξη που πίστεψε στις τελευταίες εκλογές την παραπληροφόρηση των διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Αντιθέτως, μας ενώνουν πολλά. Μας ενώνει το μέλλον της Αττικής. Μας ενώνουν τα μέτρα κοινωνικής προστασίας που πρέπει άμεσα να ληφθούν. Τα έργα υποδομών, αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά. Η βιώσιμη και δίκαιη, οικονομικά και οικολογικά, διαχείριση των απορριμμάτων, προς όφελος της κοινωνίας και όχι των εργολαβικών συμφερόντων. Μας ενώνει η διαπίστωση ότι η Αττική μπορεί να γίνει η αφετηρία για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Και την πατρίδα μας.

Η Ρένα Δούρου είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα