«Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα» στο θέατρο Παλλάς

Το έργο ανέβηκε αρχικά στο Μπρόντγουει το 1941 και μεταφέρθηκε το 1944 στο σινεμά από τον Φρανκ Κάπρα με πρωταγωνιστή τον Κάρι Γκραντ για να γίνει μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες. Ήρωας του έργου του Κέσελρινγκ, ο Μόρτιμερ Μπρούστερ, ένας κριτικός θεάτρου που έχει μόλις παντρευτεί κι επισκέπτεται τις δύο γεροντοκόρες θείες του για να ανακαλύψει κάτι το αδιανόητο. Οι αξιαγάπητες αυτές γριούλες έχουν ένα περίεργο χόμπι. Έχουν το συνήθειο να δηλητηριάζουν καλεσμένους τους και να τους θάβουν στο υπόγειο. Και ενώ ο Μπρούστερ, προσπαθεί να βρει λύση

στο πρόβλημα, καταφτάνει ο αδελφός του, καταζητούμενος γκάνγκστερ, ο οποίος σκοπεύει να θάψει κρυφά στο υπόγειο το πτώμα ενός αντιπάλου του, που κουβαλά μαζί του...

Το 1986 ο Σταμάτης Φασουλής σκέφτηκε ν’ ανεβάσει στην Ελεύθερη Σκηνή το «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» με τις Μίρκα Παπακωνσταντίνου και Άννα Παναγιωτοπούλου σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Βουτσινά. Αλλά ο Βουτσινάς τις βρήκε πολύ νέες τότε για τους ρόλους. Έκτοτε το έργο έμεινε στο συρτάρι και στο μυαλό του Φασουλή. Όταν αποφάσισαν να συνεργαστούν με τον Πέτρο Φιλιππίδη ήταν ιδέα του τελευταίου να ενσαρκώσουν οι δυο τους τις «γλυκύτατες ηλικιωμένες κυρίες με τα περίεργα γούστα». Στο πλευρό τους θα δούμε επί σκηνής τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Φάνη Μουρατίδη, Τζένη Θεωνά, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Λεωνίδα Καλφαγιάννη κ.α.

«Δεν έχω κανένα κράτημα όπως έχω σε άλλους ρόλους, αισθάνομαι ελεύθερος γιατί είναι τελείως μακριά από μένα», ανέφερε για το ρόλο του ο Σταμάτης Φασουλής σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Πηγή έμπνευσής του στάθηκαν δικοί του άνθρωποι. «Όλες οι μανάδες των φίλων μου και η δικιά μου, θείες, γυναίκες μιας κάποιας ηλικίας που έχουν περάσει από τη ζωή μου, τις οποίες θαύμασα, αγάπησα, κορόιδεψα και τις έχω καταγράψει».

Μιλώντας για το έργο είπε πως πρόκειται για μια εξαιρετική μαύρη κωμωδία από τις καλύτερες που έχουν γραφτεί ποτέ. «Ξεπερνάει ακόμα και τον ίδιο τον συγγραφέα της, αφού με αυτό το έργο ανέβασε τον πήχη πολύ ψηλά. Το χαρακτηριστικό της είναι, ότι πρόκειται για ένα έργο πρωταγωνιστών. Ακόμα και οι μικροί σε διάρκεια ρόλοι είναι καίριας σημασίας για την εξέλιξη του έργου», εξήγησε ο σκηνοθέτης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον Πέτρο Φιλιππίδη: «Είναι απόλαυση να παίζεις μαζί του. Στην παράσταση ο ένας κλέβει την ατάκα του άλλου».

Από τη μεριά του ο Πέτρος Φιλιππίδης, δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται σε αυτή την παράσταση. «Είναι από αυτά που όταν είσαι πιο νέος πιστεύεις πως δεν θα σου συμβούν ποτέ. Το είχα μεγάλο καημό να συνεργαστώ με το Σταμάτη. Ευτυχώς μου συνέβη. Το πιο σημαντικό για μένα στο θέατρο είναι οι συνεργασίες. Αν δεν συναντηθείς επί σκηνής με τους ανθρώπους που αξιολογείς σημαντικούς, τότε θα έχεις μία κενή πορεία. Για μένα δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι ρόλοι, υπάρχουν μεγάλοι ηθοποιοί».

Για τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, η επιλογή των Φασουλή - Φιλιππίδη στους δύο πρωταγωνιστικούς γυναικείους ρόλους δίνει ξεχωριστό τόνο στην παράσταση, με τη συνεργασία αυτή ν’ αποτελεί για εκείνον μία «άνοιξη χαράς στο τέλος μιας δύσκολης σεζόν».

Τα σκηνικά επιμελούνται οι Γιώργος Γαβαλάς και Γιάννης Μουρίκης, τα κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος, ενώ τη μουσική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Αλέξιος Πρίφτης.

Το «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» κάνει πρεμιέρα στις 26 Απριλίου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 25, 35, 45, 50, 60 ευρώ, φοιτητικό 20, ανέργων 15ευρώ (μόνο από το ταμείο).

Keywords
Τυχαία Θέματα