«Αρχίζει το ματς» μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τα υποβρύχια

Στη Χαριλάου Τρικούπη υποδέχθηκαν χθες με «ανοιχτές αγκάλες» την κατάθεση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Επιτέλους», έλεγαν, «περιμέναμε πολύ καιρό να κατατεθεί», αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα είναι το ΠΑΣΟΚ το ‘χαμένο’ από τη σχετική συζήτηση στη Βουλή. Είναι άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος

που έχει από καιρό σηκώσει το γάντι, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει πράξη την απειλή του καταθέτοντας την πρόταση, και απειλώντας εκείνος από την πλευρά του ότι θα αποκαλύψει τα συμφέροντα που προωθεί με αυτή του την πρωτοβουλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ενημερωτικό του σημείωμα μάλιστα το ΠΑΣΟΚ, έδινε έμφαση στην ‘εντυπωσιακή καθυστέρηση σαράντα και πλέον ημερών’ στην κατάθεση της πρότασης, που ήρθε μάλιστα μετά από την ανοικτή και σκληρή πρόκληση του Ευάγγελου Βενιζέλου για μονομαχία πολιτικού και προσωπικού ήθους των δύο, κατά την συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πανηγυρική υποχώρησή του σε σχέση με την συκοφαντική επίθεση που είχε επιχειρησει να οργανώσει. Είναι ένα κειμενο διαφυγής που δεν μπορεί όμως να λειτουργήσει ως οδός διαφυγής για τον κ. Τσίπρα και το στενό του κύκλο!», λένε στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για ‘Βατερλό του κ.Τσίπρα’ και δίνοντας ραντεβού για τη …συνέχεια, στην Βουλή.

Αναλύοντας το πολιτικό πλαίσιο της συζήτησης που θα ακολουθήσει, η Χαρ.Τρικούπη κάνει λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας τη ‘συνωμοσία’ κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Καταλογίζουν στην Κουμουνδούρου αδιαφορία για το διάστημα προ της υπουργίας του Ευάγγελου Βενιζέλου και ουσιαστικά στοχοποίησή του προσωπικά, καθώς και αντίφαση στις πράξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προ ολίγων μηνών δήλωσε ‘παρών’ σε αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση για το ναυπηγείο της Σαλαμίνας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται –σε ό,τι αφορά την περίοδο 2010-2011- κατά νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή και όχι κατά πράξεων κάποιου υπουργού», σημειώνουν στην Χαριλάου Τρικούπη, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για χυδαίες συκοφαντίες και τον ΣΥΡΙΖΑ για επιλεκτική επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο που έπαψε να είναι υπουργός Άμυνας τον Ιούνιο του 2011, όταν τα δύο τελευταία χρόνια το ζητουμενο είναι η εφαρμογή του νόμου του 2010. Θυμίζουν ακόμα την …υποδοχή στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ των στελεχών της ομάδας Τσοχατζόπουλου, σημειώνοντας ότι «εφάπτεται» με αυτούς που θίχτηκαν λόγω της ακύρωσης των αρχικών συμβάσεων, αλλά και με τα συμφέροντα που ήθελαν παντα και θέλουν και τώρα είτε τον έλεγχο, είτε το κλείσιμο και τη διάλυση του Σκαραμαγκά προς ίδιον όφελος. «Μήπως ο κ.Τσίπρας γνωρίζει ονόματα;», ρωτούν με νόημα, περνώντας στην αντεπίθεση και δίνοντας έτσι το στίγμα του τι θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή. Μίας πρότασης πάντως που χρειάζεται 151 ψήφους προκειμένου να συσταθεί εξεταστική επιτροπή. Το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται τις επιλογές Βενιζέλου και δηλώνει πως …περιμενει τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Το θέμα δεν αποκλείεται να συζητηθεί και σήμερα, στο τετ-α-τετ που θα έχουν το βράδυ, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Εκεί, θα τεθούν και σειρά άλλων πραγμάτων, από τις ‘κόκκινες γραμμές’ του ΠΑΣΟΚ στην διαπραγμάτευση με την τρόικα, ως τον προϋπολογισμό του 2014, που ξεκίνησε ήδη να συζητείται από χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Επί του προϋπολογισμού συζήτησαν νωρίτερα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του κόμματος, εκτιμώντας ότι αποτυπώνει τα αποτελέσματα της πολιτικής που έχει στηρίξει από το 2009 και εξής το ΠΑΣΟΚ και η οποία οδηγεί σήμερα σε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Την ίδια ώρα πάντως, και ενώ σε κυβερνητικής φύσεως θέματα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δείχνουν να ομονοούν, επικαιροποιώντας πάντως τις προαναφερθείσες ‘κόκκινες γραμμές’ εκ μέρους του κόμματος, τα εσωκομματικά προβλήματα παραμένουν.

Η δε συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, που θα έδινε την ‘απάντηση’ σε όσους μιλούν για πολλές γραμμές στο εσωτερικό της, ακόμα εκκρεμεί, δεδομένης της προτεραιότητας που δίνει σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα κρίσιμα ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και της αυριανής αναχώρησής του για την Αγγλία…

Keywords
Τυχαία Θέματα