Αποζημίωση για γυαλιά μαϊμού σε γνωστή εταιρεία

Μετά από σχετική καταγγελία η αστυνομία κατάσχεσε 1.800 τεμάχια γυαλιών ηλίου που έφεραν το σήμα γνωστής εταιρείας εν αγνοία όμως, των νομίμων εκπροσώπων της στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, όπως έκρινε το δικαστήριο η εναγόμενη εταιρεία προσέβαλε τα αποκλειστικά δικαιώματα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας επί των φημισμένων σημάτων της και διακριτικών γνωρισμάτων της, δημιουργώντας κίνδυνο σύγχυσης σε καταναλωτές και εμπόρους λιανικής, αποκόμισε δε παράνομο

περιουσιακό όφελος από την αθέμιτη εκμετάλλευση της φήμης των σημάτων και διακριτικών της γνωρισμάτων, προσέβαλαν δε την διαφημιστική και εγγυητική λειτουργία των σημάτων της.

Η ενάγουσα, με έδρα τη Γερμανία εμπορεύεται διάφορα προϊόντα στην Ελλάδα, όπως αθλητικά είδη, αλλά και γυαλιά ηλίου, τα οποία την κατατάσσουν ψηλά στη λίστα της επιλογής του καταναλωτικού κοινού.

Όλα, όπως προκύπτει από το δικαστική απόφαση, ξεκίνησαν όταν η ενάγουσα εταιρεία μπήκε στο παιχνίδι των ερευνών προς εντοπισμό της πηγής που προμήθευε στην αγορά τα ως άνω απομιμητικά προϊόντα της, κατόπιν παραπόνων από καταναλωτές και λιανέμπορους που προμηθεύτηκαν τα απομιμητικά προϊόντα και διαμαρτυρήθηκαν για την ποιότητα των σκελετών και των φακών, ζήτημα ιδιαιτέρως σοβαρό και ευαίσθητο για τη φήμη των προϊόντων της, αφού άπτεται της ασφάλειας και καταλληλότητας τους.

Όταν πια οι υπαίτιοι εντοπίστηκαν και τα τιμολόγια έδειξαν ότι είχαν αγοράσει τα περίφημα γυαλιά έναντι 0,05 ευρώ το ένα ζευγάρι η θιγόμενη εταιρεία προσέφυγε στη δικαιοσύνη και κέρδισε αφού το δικαστήριο:

Απαγορεύει στους εναγομένους, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, να εισάγουν, εξάγουν, κατέχουν, διαφημίζουν, διαθέτουν προς πώληση, διανέμουν, εμπορεύονται γυαλιά ηλίου που φέρουν το σήμα της ενάγουσας. Διατάσσει την καταστροφή των αναφερομένων στο σκεπτικό της παρούσας απομιμητικών προϊόντων (γυαλιά ηλίου) που φέρουν το σήμα της ενάγουσας με δαπάνες των εναγομένων και με τις προϋποθέσεις που στο σκεπτικό αναφέρονται. Υποχρεώνει τους εναγόμενους, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστο, να καταβάλουν στην ενάγουσα το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000 €) ευρώ, με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής και μέχρι την εξόφληση.

Keywords
Τυχαία Θέματα