Αποδόσεις έως και …1.000% για την Alpha Bank

Αποδόσεις που μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και το 1.000% μπορούν να αποκομίσουν οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank σύμφωνα με σημείωμα της Merrill Lynch σε πελάτες της.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του επενδυτικού οίκου, αν η ελληνική οικονομία ανακάμψει και η Alpha Bank επιστρέψει σε κερδοφορία τότε οι δυνητικές αποδόσεις των warrants μπορεί

να ξεπεράσουν το 1.000%. Ωστόσο προειδοποιούν ότι αν η ελληνική οικονομία παραμείνει καθηλωμένη στην ύφεση τότε υπάρχει κίνδυνος «κρατικοποίησης της Alpha Bank και όλοι όσοι συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου να χάσουν τα χρήματά τους. Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά η απόδοση των warrants μπορεί να κυμανθεί από +1.000% μέχρι -100%.

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η μέση χρηματιστηριακή τιμή της Alpha Bank κατά τις τελευταίες 50 ημέρες διαπραγμάτευσης πριν της ανακοίνωσης των όρων είναι €1.00, τότε η τιμή διάθεσης θα είναι κοντά στα €0,50.

Σύμφωνα με στελέχη της Alpha αν υποθέσουμε την πλήρη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, θα εκδοθούν για τους ιδιώτες μετόχους 914,2 εκατ. νέες μετοχές προς €0.50 (δηλαδή €457.1 εκατ./€0,5), που συνεπάγεται αναλογία νέων προς παλιές μετοχές 1.7x. Έτσι, ένας μέτοχος που κατέχει σήμερα 100 μετοχές, θα χρειαστεί να πάρει 171,1 μετοχές ώστε να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής του, δηλαδή να μην γίνει diluted, ή αλλιώς να επενδύσει συνολικά €85.5 (171 μετοχές x €0,5).

Mετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η Alpha Bank θα διαθέτει δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (CT1) περίπου 8 δις και θα είναι η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη εκ των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα, διαθέτοντας επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για κάλυψη μελλοντικών κινδύνων. Έτσι η Alpha βγαίνει αποφασιστικά να αντλήσει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών με έκδοση κοινών μετοχών, με τους ιδιώτες να καλούνται να καλύψουν έως το 10% του συνόλου, δηλαδή €457 εκατ., ενώ στην περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης μπορεί να διατεθούν επιπλέον μετοχές αξίας €93 εκατ.

Οι μέτοχοι που ασκούν τα δικαιώματα προτίμησης της αύξησης κεφαλαίου, λαμβάνουν δωρεάν τίτλους παραστατικούς δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (Warrants), τους οποίους εκδίδει το ΤΧΣ για τις μετοχές που θα κατέχει. Λόγω του περιορισμού της αύξησης στο 10% (12% αν γίνει η ιδιωτική τοποθέτηση σε στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές), εξασφαλίζεται η μέγιστη αναλογία ενός warrant σε 9 μετοχές του ΤΧΣ (η αντιστοιχία γίνεται 7,31 μετοχές του ΤΧΣ εφόσον πραγματοποιηθεί η ιδιωτική τοποθέτηση για επιπλέον 2%).

Ο μέτοχος δηλαδή για κάθε μετοχή που αγοράζει αποκτά δωρεάν το δικαίωμα αγοράς εννέα μετοχών της Τραπέζης που κατέχει το ΤΧΣ σε προκαθορισμένη τιμή. Εάν στο διάστημα μέχρι της ενάσκησης του δικαιώματος αυτού η τιμή της μετοχής έχει ανέβει, η απόδοση της αρχικής μετοχής που αγόρασε θα έχει πολλαπλασιασθεί.

Πως «δουλεύουν» τα warrants

Για παράδειγμα, επενδυτής που συμμετέχει στην αύξηση μπορεί να προβεί στην άσκηση του warrant και να αποκτήσει επιπλέον 9 μετοχές από το ΤΧΣ στην τιμή διάθεσης. Πρακτικά, η νέα του θέση είναι 10 μετοχές και αν η μετοχή έχει ανέβει εν τω μεταξύ 10% σε σχέση με την τιμή διάθεσης, το συνολικό του κέρδος γίνεται 10 επί 10%, δηλαδή 100%, διπλασιάζοντας την επένδυσή του. Με άλλα λόγια, μέσω των warrants δίνεται η δυνατότητα στον μέτοχο να αποκτήσει υπεραξία που αντιστοιχεί σε 10 μετοχές έχοντας όμως επενδύσει μόνο σε μία.

Η αξία των warrants που αντιστοιχούν σε 9 μετοχές του ΤΧΣ υπολογίζεται σε σχεδόν μία φορά την τιμή διάθεσης μίας νέας μετοχής. Αποτιμήσεις που κυκλοφορούν στα desks του Λονδίνου ανεβάζουν την τιμή του warrant (που δίνει 9 μετοχές) από 40c έως 1,20€. Μάλιστα, καθώς τα warrants θα εισαχθούν στο Χ.Α. άμεσα προς διαπραγμάτευση, οι επενδυτές θα μπορούν να εισπράξουν την αξία τους με μια απλή χρηματιστηριακή πώληση. Εάν διατηρήσουν τα warrants θα έχουν τη δυνατότητα να καρπωθούν το σύνολο του οφέλους με την εξάσκησή τους, πολλαπλασιάζοντας την αξία της αρχικής επένδυσης.

Σημειώνεται ότι τα warrants μπορούν να ασκηθούν εντός πενταετίας και το ΤΧΣ δε μπορεί να διαθέσει τις μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση για 3 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα