Αποδιοπομπαίος τράγος η ΕΛΣΤΑΤ για το «ναυάγιο»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, υποστήριξε στη Βουλή η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα ανάμεσα στους «27», που παρουσίασε την προηγούμενη διετία αναθεώρηση επί τα χείρω του ελλείμματος και του χρέους. «Έγιναν αναθεωρήσεις ακόμα και σε χρονιές όπου δεν υπήρχαν αστερίσκοι από την Eurostat για τα ελληνικά στοιχεία», ανέφερε, στο πλαίσιο της ακρόασης ην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εκτέλεσης

του Προϋπολογισμού του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Φιλ. Σαχινίδης υποστήριξε ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων για την ύφεση το 2013 συντέλεσε και στην αναβολή των αποφάσεων του Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς έθεσαν σε αμφιβολία τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Από τη μεριά του ο Ανδρέας Γεωργίου υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας

πως «όταν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των δεδομένων είναι “αναθεώρηση”, δική μας υποχρέωση είναι να το κάνουμε γνωστό το ταχύτερο στην ελληνική κοινωνία, στην κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

ο Φιλ. Σαχινίδης έκανε αναφορά σε όσα είχε πει παλαιότερα ο Γ. Στουρνάρας για «γκρίζες ζώνες» της ευρωπαϊκής στατιστικής (όπως ταξινόμηση των ΔΕΚΟ), οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί για τη διαμόρφωση του ελλείμματος της περιόδου 2009-2010. Διερωτήθηκε αν υπάρχουν κι αν άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προβεί σε διαπραγματεύσεις με την Eurostat για την αξιοποίησή τους. «Ούτε γνωρίζω, ούτε με ενδιαφέρει αν υπήρχαν άλλες χώρες που να χρησιμοποίησαν τις “γκρίζες ζώνες”. Όποτε είχαμε εμείς αμφιβολίες για το πώς θα ερμηνεύαμε κάποιο μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών λογαριασμών, απευθύναμε, επίσημα, αίτημα διευκρίνισης», απάντησε ο Αν. Γεωργίου.

Καβγάς και για τα greek statistics

«Δουλειά μας είναι να ακολουθήσουμε τους κανόνες, όπως αποτυπώνονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Δεν θέλαμε, ούτε μπορούσαμε να έχουμε διαδικασία απόκρυψης, όπως στο παρελθόν», σημείωσε κατά την ακρόαση του ο Αν. Γεωργίου. Αυτή η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του υφυπουργού Οικονομικών επί κυβέρνησης Καραμανλή, Αντώνη Μπέζα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι αυτές οι δηλώσεις, καταβαραθρώνουν ακόμα περισσότερο το κύρος της Ελλάδας και είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται εντός της Βουλής

Keywords
Τυχαία Θέματα