Από πού θα προέλθουν οι αποχωρήσαντες υπάλληλοι του Δημοσίου

Όπως αναφέρει non-paper του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι πηγές αυτές είναι:

1. Οργανισμοί ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμες και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Η κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Οι υπάλληλοί ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από την νομοθεσία και θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.

2. Οργανισμοί του δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα

από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.

3. Πειθαρχικά υπόλογοι υπάλληλοι που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.

4. Ένα μέρος θα προέλθει ακόμη από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).

Ακόμη, όπως σημειώνει το αρμόδιο υπουργείο, οι πειθαρχικές διαδικασίες επιταχύνονται. Με νομοθετική παρέμβαση δίνεται στους υπαλλήλους που πρωτοβάθμια κρίνονται απολυτέοι η δυνατότητα άμεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα εκδικάζονται γρηγορότερα οι σοβαρότερες περιπτώσεις και ο ίδιος ο υπάλληλος θα κρίνεται ταχύτερα ώστε να επιστρέψει ή όχι στην υπηρεσία του.

Αναφορικά με το θέμα της κινητικότητας, που αφορά 25.000 υπαλλήλους και που αποσυνδέεται από τις αναγκαστικές αποχωρήσεις, τονίζεται ότι «έχει αποκλειστικό σκοπό την ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού στο δημόσιο, την άμεση κάλυψη επιτακτικών αναγκών και την αξιοποίηση των υπαλλήλων».

Τέλος, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρει ότι από την αξιολόγηση των δομών στα υπουργεία, που έχει περατωθεί, και θα ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες με τα περιγράμματα θέσεων και την ανακατανομή προσωπικού στις ριζικά αναδιαρθρωμένες διευθύνσεις, οι πλεονάζουσες θέσεις είναι περιορισμένες και δεν υπερβαίνουν συνολικά το 5%.

Δείτε εδώ το non-papper του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα