Από 1ης Σεπτεμβρίου θα τρώμε…ληγμένα!

Από την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου επιτρέπονται οι πωλήσεις ληγμένων τροφίμων τα οποία θα φέρουν τον εύσχημο τίτλο «περασμένης διατηρησιμότητας», σύμφωνα με τη διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, εφεξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα.

Απαραίτητος όρος για την πώληση των συγκεκριμένων προϊόντων, ο σαφής διαχωρισμός τους από τα άλλα τρόφιμα.

Πινακίδα, που θα αναρτάται στα ληγμένα προϊόντα θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».

Ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

α.Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
β.Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
γ.Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.

Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.

Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.
Τα ληγμένα θα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.

Για όσους παραβαίνουν κανόνες, όπως έλλειψη πινακίδας, παραποίηση της χρονολογίας, ή διάθεσή τους σε χώρους ομαδικής εστίασης θα προβλέπονται πρόστιμα έως 2.000 ευρώ, σύμφωνα με τη διάταξη του υπουργείου.

ΕΦΕΤ: Θα μετατραπεί η χώρα σε χωματερή προϊόντων

Να σημειωθεί ότι, η εν λόγω αγορανομική διάταξη για την πώληση τέτοιων προϊόντων τίθεται σε ισχύ παρά τις έντονες αντιδράσεις φορέων όπως ο ΕΦΕΤ, ο οποίος ζητεί να παραμείνει ανενεργή.

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων «η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη, αν ενεργοποιηθεί, θα μετατρέψει την χώρα σε χωματερή προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας και τους πολίτες – καταναλωτές σε πολίτες με τσαλακωμένη αξιοπρέπεια».

Ο ΕΦΕΤ υποστηρίζει, πως δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων ούτε η τιμή πώλησής τους, ενώ υπάρχει κίνδυνος να βρουν ευκαιρία ορισμένοι επιτήδειοι να γεμίσουν την αγορά με τρόφιμα κακής ποιότητας.

Επίσης αναφέρει, πως υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός με τις επιχειρήσεις που δεν θα διαθέτουν ληγμένα προϊόντα ενώ δεν υπάρχει έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. για τις αγορανομικές διατάξεις.

Τέλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως επισημαίνει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας δεν είναι δυνατό να διασφαλίσουν τέτοιου είδους ελέγχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα