ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Η Σύνοδος του Σικάγου επαναβεβαίωσε την απόφαση του Βουκουρεστίου όσον αφορά στα Σκόπια. Το κρατίδιο θα γίνει μέλος όταν επιλύσει το πρόβλημα με την Ελλάδα.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ χωρίς παρενέργειες για την Ελλάδα όσον αφορά στα Σκόπια

και τις υπόγειες διεργασίες που έκαναν ο Γκρουέφσκι και η παρέα του ώστε να πετύχουν την είσοδο του κρατιδίου στον Οργανισμό χωρίς πρώτα να έχει επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος.

Bεβαιώς κατά τη διάρκεια της Συνόδου η οποία δεν ήταν διευρυνσιακή έγιναν προσπάθειες οι οποίες όμως απέτυχαν παταγωδώς. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου:

«Το κυριότερο θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο ήταν η αναδιοργάνωση της Συμμαχίας, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις απειλές του 21ου αιώνα. Τόσο στο θέμα αυτό, όσο και στα άλλα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο, οι εργασίες κατέληξαν με επιτυχία.

Όσον αφορά στα Σκόπια, έγιναν, πράγματι, ορισμένες παρασκηνιακές, θα έλεγα, και μεμονωμένες απόπειρες, να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου. Οι απόπειρες αυτές απέτυχαν. Η Σύνοδος αυτή επαναβεβαίωσε τις αποφάσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου και έτσι επιβεβαιώνεται ότι η γειτονική χώρα θα κληθεί να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ μόνον όταν θα έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Εις το περιθώριο της Συνόδου είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες. Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την Καγκελάριο της Γερμανίας, τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας και πολλούς άλλους. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα, είναι στο επίκεντρο και του ενδιαφέροντος, αλλά και του προβληματισμού όλων.»

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε ιδιαίτερες συνομιλίες με την Καγκελλάριο Αγκελα Μέρκελ με την οποία κάθονταν λόγω πρωτοκόλλου δίπλα-δίπλα κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Όπως είπε ήταν φυσικό να συζητηθούν θέματα που αφορούν την χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα