Φαρσοκωμωδία στη Βουλή με Μιχελάκη – Γρηγοράκο

Συγκρούστηκαν δημόσια, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος. Αιτία των διαξιφισμών, διάταξη που έχει ήδη αποσύρει δύο φορές και άλλες τόσες έχει επανακατατεθεί στη βουλή…

Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ, σε αίθουσα του κοινοβουλίου, με αφορμή την ένταση που έχει προκληθεί στη Βουλή

με την απόσυρση από τον Λεωνίδα Γρηγοράκο και την επαναφορά από τον Γιάννη Μιχελάκη της εν λόγω τροπολογίας.

«Δεν τίθεται θέμα για τον Λεωνίδα Γρηγοράκο», λένε στο ΠΑΣΟΚ, αφού η απόσυρση της τροπολογίας ήταν κεντρική απόφαση του ΠΑΣΟΚ και εντολή του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μετά το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία δε, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται τα πράγματα να οδηγηθούν στα άκρα και τελικώς, αν δεν αποσυρθεί, η τροπολογία να καταψηφιστεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος απέσυρε την επίμαχη διάταξη που προέβλεπε απέλαση μεταναστών σε περίπτωση που είχαν προβεί σε ψευδή καταγγελία για ρατσιστική βία από όργανα της τάξης. Θέμα ημερών η δεύτερη ανάγνωση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο Λ. Γρηγοράκος είχε αποσύρει και χθες τη ρύθμιση, καθώς είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ, ενώ λίγο αργότερα την επανακατέθεσε ο υπουργός Γ.Μιχελάκης, βελτιωμένη. Ωστόσο, οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σήμερα ανακοίνωσε τελικά ότι την αποσύρει. Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε και τη λάθος εντύπωση που δόθηκε ως προς τη σκοπιμότητα της ρύθμισης. «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποτρέψουμε καταγγελίες για ρατσιστική βία για αυτό και την αποσύρουμε», συμπλήρωσε ο Λ. Γρηγοράκος.

Θέμα ημερών η δεύτερη αναάγνωση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κλήθηκε, με επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Γιαννακάκη να απαντήσει γιατί έχει καθυστερήσει η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, καθώς, ενώ είχε κατατεθεί στη Βουλή και είχε ολοκληρωθεί η πρώτη ανάγνωσή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν έχει ακόμη εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ο κ. Αθανασίου απέδωσε την καθυστέρηση στο φόρτο εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έπρεπε να προωθήσει επείγουσες ρυθμίσεις αλλά και στις υποχρεώσεις του ιδίου στο συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης, λόγω ευρωπαϊκής Προεδρίας. Ανέφερε, ωστόσο, ότι «ήδη επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών για το νομοσχέδιο αυτό, διότι πράγματι και στην Ε.Ε. μας ρωτούν συχνά τι θα γίνει».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μ. Γιαννακάκη, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν πίσω από την καθυστέρηση ψήφισης του αντιρατσιστικού νόμου κρύβεται η πρόθεση αλλαγών στις διατάξεις, όπως αυτές είχαν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου και έλαβε κατηγορηματική διάψευση από τον υπουργό για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, ο κ. Αθανασίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων νομοτεχνικών βελτιώσεων. «Θα είναι τεχνικές και μόνο. Δεν θα αφαιρεθεί κάποια διάταξη, δεν θα γίνει τροποποίηση επί της ουσίας» επέμεινε.

Στο ερώτημα της βουλευτή, αν στο αντιρατσιστικό θα περιληφθούν και οι περιπτώσεις βίας για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι θα περιληφθεί ως ποινικό αδίκημα στο νομοσχέδιο, «όπως έχει δεσμευτεί και δεν πρόκειται να κάνει πίσω». Για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Αθανασίου είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα του οικογενειακού δικαίου, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε νομοσχέδιο για το ποινικό δίκαιο, αλλά μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο των αλλαγών που μελετώνται στο αστικό δίκαιο. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Εκκλησία, την κοινωνία, διότι αφορά κύριες δομές της και μια τέτοια ρύθμιση θέλει περισσότερη προσοχή και συζήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα