Απεργιακοί και άλλοι τριγμοί στην κυβέρνηση

Σε μία γκρίζα ζώνη όπου οι αντιθέσεις των κυβερνητικών εταίρων δεν μπορούν να παραγνωριστούν εισέρχεται πλέον η κυβέρνηση καθώς, εμφανώς, πέραν της συνεργασίας των τριών κομμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι μεταξύ τους ασκήσεις επιβολής.

Ο Αντ. Σαμαράς με το δεδομένο των καλών, πάντοτε για τα δεδομένα της οικονομίας και των μέτρων που επέβαλλε η κυβέρνηση, αλλά και τον… «κοινωνικό αυτοματισμό» που μοιάζει να λειτουργεί πλήρως επιδιώκει να επιβάλλει τη

γαλάζια ατζέντα στην τρικομματική κυβέρνηση. Το πρώτο βήμα έγινε με την αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που κατοικούν νομίμως στη χώρα, το δεύτερο με τη διαρροή της πρόθεσης του υπουργείου Εργασίας να αλλάξει προς το χειρότερο για τους εργαζόμενους το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την προκήρυξη απεργιών και να επαναφέρει τη δυνατότητα ανταπεργίας των εργοδοτών.

Το matrix24.gr είχε αποκαλύψει πρώτο στις 25 Ιανουαρίου τις κυβερνητικές προθέσεις για αυστηροποίηση του πλαισίου ωστόσο η δημοσιοποίηση των προθέσεων του Γιάννη Βρούτση, που λειτουργεί σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Μαξίμου και την τρόικα, προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Παρά την… κόπωση αρκετών από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, γεγονός που αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις της κοινής γνώμης για τις κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων, η ανατροπή της εργατικής νομοθεσίας για τις απεργίες θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο να γίνει αποδεκτή. Ακόμη κι αν η πλειοψηφία της Ν.Δ. θα ήθελε να προχωρήσει μόνη της, όπως εξετάζεται να συμβεί με το ζήτημα της ιθαγένειας, θεωρείται δεδομένο ότι μία τέτοια πρωτοβουλία θα δοκίμαζε σφόδρα το ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας τις θέσεις όσων θέλουν την αποχώρηση από την κυβέρνηση, και θα οδηγούσε σε ρήξη τη ΔΗΜΑΡ, πολλά στελέχη της οποίας συγκατανεύουν αναγκαστικά στην ακολουθούμενη πολιτική, ωστόσο είναι πρακτικώς αδύνατο να αποδεχθούν τέτοιου τύπου αλλαγές.

Ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας δεν αποκλείεται, όντως, να εκδηλωθεί, προκειμένου να σηματοδοτήσει και τις αυθεντικές επιδιώκεις του Μαξίμου, ωστόσο είναι εξαιρετικά απίθανο να τελεσφορήσει.

Αντιθέτως, αισιοδοξία για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων ως προς το μεταναστευτικό εξακολουθούν να εκφράζουν στελέχη του Μαξίμου, διευκρινίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι όχι να μην χορηγείται η ιθαγένεια αλλά αυτή να δίδεται υπό προϋποθέσεις, μέσω πολιτοφράφησης, και υπό την προϋπόθεση ότι ο αιτών θα απαρνείται την ιθαγένεια του κράτους προέλευσής του.

Keywords
Τυχαία Θέματα