Απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν ξεκινούν οι ΗΠΑ

Νωρίτερα Αφγανοί Ταλιμπάν, ανακοίνωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reurters, ότι σχεδιάζουν να ανοίξουν ένα γραφείο στο Κατάρ σήμερα προκειμένου να συμβάλουν στην επανεκκίνηση των συνομιλιών με στόχο να τερματιστεί ο 12ετής πόλεμος στο Αφγανιστάν.

Και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι είχε δηλώσει ότι πρόκειται να στείλει αντιπροσώπους στο Κατάρ σύντομα για να λάβουν μέρος σε ειρηνευτικές συνομιλίες, ώστε να επιτευχθεί κατ’ αρχάς εκεχειρία.

«Το Ανώτατο Συμβούλιο Ειρήνης θα ταξιδέψει στο Κατάρ για να διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν», είπε ο

Καρζάι, αναφερόμενος σε ένα θεσμό που είχε ιδρύσει ο ίδιος το 2010 για το σκοπό αυτό, κατά την τελετή παράδοσης της ευθύνης για την ασφάλεια ολόκληρης της αφγανικής επικράτειας στο στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του.

Όσον αφορά στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αυτή έρχεται λίγο μετά την έναρξη της τελευταίας φάσης της παράδοσης καθηκόντων ασφαλείας από το ΝΑΤΟ στις αφγανικές δυνάμεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένα σημείο των διαπραγματεύσεων θα αφορά την ανταλλαγή κρατουμένων, ωστόσο οι πρώτες ημέρες θα είναι διερευνητικές των προθέσεων των δύο πλευρών.

Επίσης οι ΗΠΑ θέτουν ως προϋποθέσεις για το μέλλον των συνομιλιών την αποκήρυξη της βίας από την πλευρά των Ταλιμπάν,την αποκοπή των δεσμών τους με την Αλ Κάιντα, το σεβασμό του αφγανικού συντάγματος συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων των γυναικών καθώς και των μειονοτήτων.

«Πρόκειται για το πρώτο βήμα που γίνεται σε έναν πολύ μεγάλο δρόμο που πρέπει να διανύσουμε» δήλωσε η ίδια πηγή επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα