Για ανθρωποκτονία κατηγορείται πρώην πρωθυπουργός

Στις διαδηλώσεις αυτές είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 90 άνθρωποι και 1.600 είχαν τραυματιστεί.

«Απορρίπτει τις κατηγορίες», δήλωσε ο δικηγόρος του Μπάντιτ Σιριπάν εξερχόμενος από το δικαστήριο. Ο Αμπισίτ, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση εν αναμονή της δίκης του που θα ξεκινήσει στις 24 Μαρτίου.

Κατηγορίες αναμένεται ν’ απαγγελθούν και στον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ηγέτη των σημερινών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων Σουτέπ Ταουγκσουμπάν, ο οποίος αντίθετα

με τον Αμπισίτ δεν ήταν παρών σήμερα στο δικαστήριο.

Ο Σουτέπ φέρεται να είναι αυτός που έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση πραγματικών πυρών εναντίον των διαδηλωτών.

Το 2010 έως και 100.000 «κόκκινα πουκάμισα», υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα, κατέλαβαν το κέντρο της Μπανγκόκ για να ζητήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης Αμπισίτ. Τελικά εκδιώχθηκαν έπειτα από την αιματηρή επέμβαση της αστυνομίας.

Η απαγγελία της κατηγορίας αυτής στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας έρχεται σε μια περίοδο μεγάλης πολιτικής έντασης στην Ταϊλάνδη, όπου εδώ και περισσότερο από ένα μήνα η αντιπολίτευση πραγματοποιεί διαδηλώσεις ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης της Γινγκλάκ Σιναουάτρα.

Αφορμή για τις συγκρούσεις του τελευταίου μήνα μεταξύ μιας ετερόκλιτης συμμαχίας φιλοβασιλικών ομάδων και της συντηρητικής μεσαίας τάξης εναντίον των πιο φτωχών υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα, αδερφού της Γινγκλάκ, που ανατράπηκε από πραξικόπημα το 2006, είναι ότι αυτός παραμένει στη καρδιά της ταϊλανδέζικης πολιτικής παρά το γεγονός ότι είναι εξόριστος.

Η απαγγελία της κατηγορίας εναντίον του Αμπισίτ ενδέχεται να αναζωπυρώσει την οργή των διαδηλωτών, που παραμένουν κατά χιλιάδες στους δρόμους της Μπανγκόκ, αν και ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε σχέση με τις περισσότερες από 140.000 που ήταν αρχικά.

Παρά την παραίτηση της κυβέρνησης της Γινγκλάκ και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 2 Φεβρουαρίου, οι διαδηλωτές παραμένουν μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης, ενώ κάποιοι έχουν ανέβει στην περίφραξη του συγκροτήματος. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από ένα μεταλλικό αντικείμενο που πέταξαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία.

Εξάλλου οι διαδηλωτές έχουν καταφέρει να διακόψουν την παροχή νερού και ρεύματος στην έδρα της κυβέρνησης, επεσήμανε η αστυνομία.

Η Γινγκλάκ, που έχει μεταφέρει το γραφείο της σε άλλο σημείο, βρίσκεται σήμερα στον τόπο καταγωγής της, την Σιάνγκ Μάι, στη βόρεια Ταϊλάνδη.

Εναντίον του Σουτέπ εκκρεμούν δύο εντάλματα σύλληψης, ένα για την κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών και ένα για «εξέγερση», παρόλα αυτά συνεχίζει να ηγείται της «επανάστασής» του χωρίς να έχει συλληφθεί.

Αρνείται τη διεξαγωγή εκλογών και επιμένει να ζητεί την αντικατάσταση της κυβέρνησης με ένα μη εκλεγμένο «λαϊκό συμβούλιο», προκαλώντας ανησυχία για τις μη δημοκρατικές προσδοκίες του.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει κερδίσει εθνικές εκλογές στην Ταϊλάνδη τα τελευταία 20 χρόνια. Τα τρία χρόνια που βρέθηκε στην εξουσία, μεταξύ του 2008 και του 2011, τα κατάφερε έπειτα από μια απόφαση της δικαιοσύνης που εκδίωξε τον πρωθυπουργό της χώρας, που ήταν υποστηρικτής του Τακσίν, και διέταξε τη διάλυση του κόμματός του.

Ο Αμπισίτ μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει αν το Δημοκρατικό Κόμμα θα συμμετάσχει στις εκλογές. Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει ότι θα απέχει με στόχο να μην θεωρηθούν νόμιμες οι εκλογές και να βαθύνει η πολιτική κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα