Απαγορεύονται οι πιστωτικές κάρτες στο Βατικανό

13:05 4/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Η Κεντρική τράπεζα της Ιταλίας έχει μπλοκάρει όλες τις ηλεκτρονικές πληρωμές, μέσω ΑΤΜ, με πιστωτικές κάρτες στο Βατικανό, λόγω μη συμμόρφωσης της Αγίας Έδρας στην εφαρμογή των διεθνών κανόνων καταπολέμησης του ξεπλύματος και νομιμοποίησης του «μαύρου χρήματος», γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια των οικονομικών του Βατικανού.

Το Ιταλικό τμήμα της Deutsche Bank,

η οποία λειτουργεί ένα δίκτυο αυτόματων ταμειακών μηχανών για το Βατικανό, δεν πήρε άδεια, από την κεντρική τράπεζα, να συνεχίσει την λειτουργία του και το νέο έτος, εντός των τειχών του Βατικανού.

Το Βατικανό δεν περιλαμβάνεται στην «λευκή λίστα», της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών που συμμορφώνονται πλήρως με τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».

Σε μια καλά διατυπωμένη δήλωση, ο εκπρόσωπος τύπου της Αγίας Έδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι η σύμβαση για την χρήση ΑΤΜ μέσα στο Βατικανό έχει λήξει και οι συζητήσεις με άλλους παρόχους βρίσκονται σε εξέλιξη και προβλέπεται ότι η διακοπή στις υπηρεσίες πιστωτικών καρτών θα είναι σύντομη.

Πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα, δήλωσε ότι ένας νέος πάροχος θα μπορούσε να ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Πέρυσι, σε μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης που εξέτασε τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», το Βατικανό είχε συμμορφωθεί μόνο στις εννέα από τις 16 οδηγίες εφαρμογής.

Επίσης στην έκθεση αναφέρεται ότι το Βατικανό είχε να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα για να αποδείξει ότι έχει ένα πλήρως αποτελεσματικό τραπεζικό σύστημα, και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να πετύχει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί για να γίνει δεκτό στη λευκή λίστα των χωρών.

Με μήνυμα, στην ιστοσελίδα της, η διεύθυνσης μουσείων του Βατικανού ζητά συγγνώμη από τους επισκέπτες των μουσείων, για την οποιαδήποτε ταλαιπωρία τους, που είναι πέρα από τον έλεγχο της.

Keywords
Τυχαία Θέματα