Αντισυνταγματική η εντολή του Eurogroup, λέει ο Β.Σιαρλή

Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, για το νομικό κώλυμα που προκύπτει έχει ενημερωθεί γραπτώς τόσο η ομάδα του Eurogroup τη Δευτέρα το βράδυ όσο και η Τρόικα την Τρίτη και το επόμενο βήμα, όπως σημείωσε, είναι να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης αυτού του νομικού κωλύματος.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως “δεν υπάρχει καμία πιθανότητα” για κούρεμα των καταθέσεων του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα

έχει κλείσει.
Ειδικότερα, ερωτηθείς απόψε στο περιθώριο υπογραφής συμφωνίας «για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας» με την Ισπανία, για το θέμα διορισμού ανεξάρτητου οίκου για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ο κ. Σιαρλή είπε ότι “αυτό το οποίο μας έχει ζητηθεί εμπεριέχει κάποια νομικά κωλύματα που έχουν αναλυθεί πλήρως από τον Γενικό Εισαγγελέα γραπτώς και τα οποία έχουμε τοποθετήσει στην ομάδα του Eurogroup τη Δευτέρα το βράδυ”, προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε με τον συγκεκριμένο τρόπο, με τους συγκεκριμένους όρους εντολής τους οποίους έχουμε μπροστά μας διότι υπάρχει ένα σοβαρό νομικό κώλυμα”.
“Το νομικό κώλυμα βασίζεται πάνω στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι όροι εντολής, τους οποίους έχουμε πάρει σαν δείγμα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το αίτημα τους, έρχονται σε αντιπαράθεση μαζί με κυπριακές νομοθεσίες, με το κυπριακό σύνταγμα και επίσης μαζί με την ευρωπαϊκή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών.
Σε παρατήρηση ότι διαμηνύεται πως υπάρχει ο κίνδυνος να μην υπογραφεί το μνημόνιο τον Μάρτιο, σε περίπτωση μη διορισμού ιδιωτικού οίκου, ο κ. Σιαρλή είπε ότι “δεν είναι ακριβώς έτσι” και ότι “υπάρχει αναγνώριση ότι υπάρχει ένα νομικό κώλυμα”, σημειώνοντας πως “το επόμενο βήμα πρέπει να βρούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα”.
Ερωτηθείς αν είχε επαφή με την ομάδα της Τρόικα για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Σιαρλή είπε ότι “έχουμε επεξηγήσει τη θέση μας όχι μόνο στην ομάδα του Eurogroup τη Δευτέρα το βράδυ αλλά είχαμε επαφές την επόμενη ημέρα με την Τρόικα, στους οποίους έχουμε εξηγήσει και σε αυτούς με μεγάλη λεπτομέρεια το συγκεκριμένο κώλυμα που υπάρχει”.

“Αφού έχουμε καταθέσει και γραπτώς και τη δική μας τοποθέτηση και αφού τους έχουμε ενημερώσει και προφορικά την Τρίτη αναμένουμε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω προβληματισμοί ούτως ώστε από κοινού να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα”, είπε, προσθέτοντας ότι “γραπτώς εδόθη και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και έτσι σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία περί τίνος πρόκειται, ποια είναι η θέση μας και τι είναι το συγκεκριμένο περιεχόμενο της θέσης μας”.
Κληθείς να πει πότε θα ξεκαθαρίσει το θέμα, με δεδομένο ότι η Κύπρος επείγεται να υπογράψει την δανειακή σύμβαση, ο κ. Σιαρλή είπε ότι “μόλις το θέμα έχει τεθεί μπροστά μας εμείς έχουμε ενεργήσει, έχουμε εξασφαλίσει τη νομική γνωμάτευση (του Γενικού Εισαγγελέα), έχουμε συνεχή επαφή με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και διαμορφώνουμε μία κοινή πολιτική για την αντιμετώπιση και την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, έχουμε ενημερώσει άμεσα την ομάδα της Τρόικα και είμαστε συνεχώς σε επαφή μαζί τους”.
Σε ερώτηση πότε θα υπογραφεί το μνημόνιο, ο κ. Σιαρλή είπε ότι έχει δοθεί η αναφορά για το Μάρτιο αλλά “εμείς λέμε το συντομότερο δυνατό”, προσθέτοντας ότι “έχουμε ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των Τροϊκανών και κατά συνέπεια είμαστε έτοιμοι”.
“Όταν και αυτοί είναι έτοιμοι τότε θα υπογραφεί το μνημόνιο”, σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις αναφορές για ενδεχόμενο κούρεμα των καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Σιαρλή είπε ότι αυτό το θέμα έχει εγερθεί λόγω κάποιου συγκεκριμένου δημοσιεύματος σε κάποια ευρωπαϊκή εφημερίδα” και το οποίο “έχουμε εντοπίσει αμέσως και έχουμε διαψεύσει”, προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για κάτι τέτοιο”.
“Υπάρχουν νομικοί λόγοι οι οποίοι δεν επιτρέπουν αυτού του είδους την προσέγγιση όσον αφορά τις καταθέσεις στην Κύπρο. Αυτό έχει δοθεί με τόση βεβαιότητα και με τόση διαφάνεια που πιστεύω ότι το θέμα έχει κλείσει και δεν συζητείται πλέον”, είπε, προσθέτοντας ότι “το θέμα είναι κλειστό”.

Πηγή: www.nomisma.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα