ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Με επώδυνες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς κλειδώνει τα επόμενα 24ωρα το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα παρουσιάσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός συναντάται με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα όπου συζητούνται οι τελευταίες προτάσεις που έχουν πέσει στο… τραπέζι.

Συγκεκριμένα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να γίνουν

πιο «ήπια» τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας με περικοπές από άλλα υπουργεία, τα οποία έχουν βαρύ προϋπολογισμό και αυτά είναι: των Εσωτερικών, της Εθνικής Άμυνας, της Υγείας και της Παιδείας.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Στουρνάρας, Μαυραγάνης, Σταϊκούρας, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Αυτές οι συσκέψεις θα συνεχισθούν με εντατικούς ρυθμούς τις επόμενες ημέρες, με άλλους υπουργούς, οι οποίοι καλούνται να αναφέρουν διάφορα μέτρα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με την Τρόικα και υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες με εναλλακτικά μέτρα για το ενδεχόμενο οι αξιωματούχοι να μην αποδεχθούν κάποιες προτάσεις.

Η λίστα αναμένεται να οριστικοποιηθεί αρχές Σεπτέμβρη, και με αυτή ο πρωθυπουργός θα πρέπει να  πείσει για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησή του να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να συντάξει η Τρόικα την πολυπόθητη θετική έκθεση για να… τρέξουν οι δόσεις και να συνεχίσει η χώρα να επιβιώνει.

Η λίστα περιλαμβάνει:

- Μειώσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ

- Εφεδρεία: Θα βγουν στην εφεδρεία 35.000 έως 40.000 άτομα και θα λαμβάνουν για τρία χρόνια το 65% του μισθού τους.

- ΕΚΑΣ: Θα καταβάλλεται μόνον σε όσους συμπληρώνουν το 65ο έτος ηλικίας, χωρίς να τεθούν συμπληρωματικά, περιουσιακά κριτήρια. Αντίθετα, για τα περισσότερα κοινωνικά επιδόματα θα εφαρμοστούν και περιουσιακά κριτήρια.

- Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης: αυξάνονται στις περιπτώσεις των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Το γενικό όριο παραμένει στα 65.

- Περικοπή στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων

- Πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις

- Περικοπή της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης

- Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20

- Περικοπή των κύριων συντάξεων, άνω των 700 ευρώ, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 2% και να φθάνουν έως και το 15%.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν σε σύσκεψη των τριών πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ και η εργασιακή εφεδρεία συναντά τη σφοδρότητα αντίδραση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Keywords
Τυχαία Θέματα