Αντίστροφη μέτρηση για την ανακεφαλαιοποίηση

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τις επόμενες εβδομάδες οι τράπεζες θα ανακοινώσουν το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να αντλήσουν μέσω της έκδοσης κοινών μετοχών και το μέρος των κεφαλαίων που θα καλυφθεί με την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCo’s). Τον Ιανουάριο οι τράπεζες θα ανακοινώσουν το ύψος των εκδόσεων

σε CoCo’s οι οποίες θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κατόπιν θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου. Χθες η Γενική Συνέλευση της Alpha Bank εξουσιοδότησε το Δ.Σ. να προχωρήσει όποτε κρίνει στην έκδοση των μετατρέψιμων ομολόγων, καθώς και σε αύξηση κεφαλαίου. Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών από τα 27,5 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την αύξηση, το μεγαλύτερο μέρος περίπου 20 δισ. ευρώ θα καλυφθεί με κοινές μετοχές ενώ τα υπόλοιπα 7,5 δισ. ευρώ με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών. Τα ποσά αυτά αφορούν τα τελικά νούμερα με τα οποία θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση. Δεν πρόκειται να υπάρξει άμεσα μείωση των κεφαλαίων ωστόσο υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι σε βάθος χρόνου θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη όπως: η ενσωμάτωση του αναβαλλόμενου φόρου, η θετική επίδραση από τις συνέργειες που δημιουργούν οι εξαγορές – συγχωνεύσεις κ.ά. Όλα αυτά εφόσον πραγματοποιηθούν θα αποτελέσουν πρόσθετα έσοδα τα οποία θα μειώσουν έμμεσα τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Ακόμα μεγαλύτερη ώθηση μπορεί να δοθεί με την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Θα πρέπει τουλάχιστον το 10% των αυξήσεων να καλυφθεί από τους ιδιώτες προκειμένου οι τράπεζες να διατηρήσουν την ιδιωτική τους φυσιογνωμία και να έχουν το δικαίωμα να αποπληρώσουν το δημόσιο και να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών.

Όπως προκύπτει από την «Έκθεση για την Ανακεφαλαιοποίηση και Αναδιάταξη του Ελληνικού Τραπεζικού Τομέα» που δημοσιεύτηκε χθες από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) οι συνολικές ζημιές από το PSI (-37,7 δισ. ευρώ) και τον πιστωτικό κίνδυνο (-46,8 δισ. ευρώ) ανήλθαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 84,5 δισ. ευρώ. Οι απώλειες αυτές σε μεγάλο βαθμό αντισταθμίζονται από τις προβλέψεις (30,5 δισ. ευρώ) και την αναμενόμενη κερδοφορία για την περίοδο 2012-2014 (11,4 δισ. ευρώ) ωστόσο η ενίσχυση αυτή δεν ήταν αρκετή για να διασώσει τα κεφάλαια των μετόχων. Η κρίση «εξαέρωσε» το σύνολο των κεφαλαίων των μετόχων των τραπεζών ύψους 22,1 δισ. ευρώ (Δεκέμβριος 2011) και μετά το PSI και την άσκηση της BlackRock η καθαρή θέση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος διαμορφώνεται στα …-20 δισ. ευρώ. Έτσι για αναπληρωθούν τα χαμένα κεφάλαια και να διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια 9% στο τέλος του 2014, οι τράπεζες πρέπει να ενισχυθούν με 40,5 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα