ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΕΞΥΠΝΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

09:20 8/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Σταθερά θα ανεβαίνει τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος που αναμένεται να αγγίξει ακόμη και τους 41 βαθμούς Κελσίου στα μέσα της εβδομάδας. Σήμερα αναμένεται να σταματήσει στους 39 βαθμούς στην Αττική και οι συνθήκες δεν θα είναι καθόλου ευχάριστες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για τις επόμενες ημέρες θα είναι η ζέστη, με θερμοκρασίες πάνω από τους 38 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά ενώ οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ.

Από τη Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη και την Τετάρτη, η

θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου. Το απόγευμα της Τετάρτης στα κεντρικά και βόρεια της χώρας θα υπάρξουν τοπικές νεφώσεις και μπόρες κυρίως στις ορεινές περιοχές. Από το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη η ζέστη θα είναι πιο υποφερτή, με κάμψη της θερμοκρασίας, που ωστόσο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, με μέγιστη θερμοκρασία στους 37- 39 βαθμούς.

Υγρά, ελαφριά γεύματα και ήπια σωματική δραστηριότητα

Κατά τις ημέρες που επικρατούν ψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει οι άνθρωποι να ενυδατώνονται σωστά και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ή αλλιώς το σώμα να προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες υγρών, όχι μόνον από το νερό, αλλά και από άλλα ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και οι χυμοί. Η υδάτωση επιτελείται και με επαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Λόγω της ζέστης, το σώμα χάνει νερό και πολλοί άνθρωποι αφυδατώνονται χωρίς να το καταλαβαίνουν, καθώς η δίψα δεν αποτελεί σημάδι απλής αφυδάτωσης, αλλά προχωρημένης. Η ήπια αφυδάτωση εμφανίζεται με συμπτώματα όπως η κόπωση, η υπνηλία, οι ζαλάδες και τα σκουρόχρωμα ούρα.

Καλό είναι να αποφεύγονται τρόφιμα υψηλής ενεργειακής πυκνότητας (που δίνουν πολλές θερμίδες), όπως το σουβλάκι, οι πίτσες, οι βαριές σάλτσες και τα τηγανητά. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να γίνεται με μέτρο, γιατί το αλκοόλ αυξάνει τη διούρηση, δηλαδή την αποβολή νερού από τον οργανισμό και να καταναλώνονται φαγητά ελαφρώς αλατισμένα, καθώς το αλάτι συμβάλλει στο να κρατήσει το σώμα τα υγρά του.

Καπέλα, βαμβακερά ρούχα, ντους και …αγρανάπαυση

Κατά τις ημέρες του καύσωνα θα πρέπει να μειωθεί η κίνηση, να αποφεύγονται οι βαριές σωματικές εργασίες -και ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αν είναι απαραίτητο να γίνουν τέτοιες εργασίες τότε θα πρέπει να προγραμματιστούν πριν τις 11:00 και μετά τις 17:00. Καλό είναι οι άνθρωποι να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς, να φορούν ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, να αποφεύγουν τα συνθετικά υφάσματα και να φορούν καπέλο και σκούρα γυαλιά, όταν βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ήλιο. Ένα κρύο ντους ή μπάνιο αμέσως μετά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει υποθερμία, ειδικά σε ηλικιωμένους και μικρά παιδιά. Κατά τη διάρκεια της ημέρες το σπίτι θα πρέπει να παραμένει κλειστό, αφού προηγουμένως έχει μείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συμβουλές από γιατρούς

Τα

Keywords
Τυχαία Θέματα