Αντί για δόση…«οδικός χάρτης»

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Γιάννης Στουρνάρας θα καταφέρει να βρεθεί τελικά στις Βρυξέλλες έχοντας υπό μάλης δύο ψηφισμένα νομοσχέδια με τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και τον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2013, αλλά αυτή την φορά η μπάλα έχει περάσει στο γήπεδο των πιστωτών.

Η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το ενδιάμεσο βήμα

προς την οριστική απόφαση για την δόση, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να ληφθεί όσο δεν έχει δημοσιευθεί η επίσημη έκθεση της τρόικας.

Οι πλέον πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν η έκθεση αναμένεται να έχει καταρτιστεί την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δόση… καλό Δεκέμβρη!

Είναι ενδεικτικό ότι εάν η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας ολοκληρωθεί προς τα τέλη του μήνα, τότε θα υποβληθεί προς έγκριση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ το νωρίτερο στις αρχές Δεκεμβρίο!

Και δεν είναι μόνον ότι η έκθεση των απεσταλμένων των πιστωτών δεν έχει «κλείσει»: «Ανοιχτό» παραμένει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά 2 έτη ώς το 2016

Και αυτό γιατί στο παρασκήνιο η σύγκρουση της γερμανικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα καλά κρατεί, αφού το Βερολίνο δείχνει να μην βιάζεται να βρεθεί άμεσα λύση για το ελληνικό ζήτημα, ενώ η Ουάσιγκτον ζητά δραστικές παρεμβάσεις «εδώ και τώρα» και «κούρεμα» του χρέους που κατέχει ο Δημόσιος Τομέας.

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο για την Ελλάδα και παραπέμπει στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Πηγές όμως προσκείμενες στις Βρυξέλλες, λένε ότι επί τάπητος έχει πέσει και λύση «πακέτο» ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος από το 2014 κιόλας στο 90% (!!) του ΑΕΠ, προσθέτουν μάλιστα ότι μια τέτοια παρέμβαση εάν υιοθετηθεί …παρασκηνιακώς, θα ανακοινωθεί μετά τις γερμανικές εκλογές του Νοέμβρη του 2013!

Για να γίνει κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα πρέπει να προχωρήσουν συνδυαστικά 2 λύσεις: Τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να αφαιρεθούν από το δημόσιο χρέος και η ΕΚΤ να κάνει αποδεκτή την «εξόφληση» σε τιμές αγοράς των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της.

Όπως και να έχει, αυτό που καίει «σήμερα» την Αθήνα, είναι η εκταμίευση της δόσης, αλλά και ο τρόπος εξόφλησης των ομολόγων που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου: Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η εκταμίευση πάει για Δεκέμβριο, με τον Πρωθυπουργό να επιχειρεί να πείσει τους Ευρωπαίους να εκταμιεύσουν όλα τα οφειλόμενα ποσά (τα 31,5 δισ. ευρώ του Ιουνίου, τα 5 δισ. του Σεπτεμβρίου και τα 8,3 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου), να δοθούν σε μία δόση ή το πολύ σε δύο, μία τον Δεκέμβριο και μία των Ιανουάριο. Ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει άλλωστε την ευκαιρία να συζητήσει αυτές του τις ιδέες, σε εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει έγκριση και για κάλυψη των ομολόγων 5 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και λή

Keywords
Τυχαία Θέματα