Ανθρώπινο συκώτι από βλαστοκύτταρα

Αυτή η πολύ σημαντική ανακάλυψη μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στο να μην έχουμε τόσο δραματική ανάγκη από δωρεές οργάνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, ο μόνος τρόπος για να μαζέψουμε βλαστοκύτταρα, ήταν από τα ανθρώπινα έμβρυα. Ήταν μια μέθοδος που είχε προκαλέσει μεγάλη πολεμική από τους θρησκευτικούς και συντηρητικούς κύκλους, καθώς απαιτούσε την καταστροφή του εμβρύου. Σήμερα, αυτά τα κύτταρα μπορούν να προέλθουν και από πιο ώριμα κύτταρα και στη συνέχεια να επαναπρογραμματιστούν για να επιστρέψουν

σε ευέλικτη, πρόδρομη κατάσταση, όπου μπορούν να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος, θέλουμε.

«Δεν υπάρχουν αρκετά όργανα στον κόσμο. Αν μπορέσουμε να τα αναπαράγουμε με αυτόν τον τρόπο, τότε θα μπορέσουμε να σώσουμε αρκετούς ασθενείς, οι οποίοι θα πέθαιναν, αν περίμεναν κάποια δωρεά. Προσπαθούσα εδώ και δέκα χρόνια να δημιουργήσω όργανα από βλαστοκύτταρα. Τελικά σήμερα, παρόλο που βρισκόμαστε ακόμη σε αρχικό στάδιο, μπορούμε να πούμε ότι τα καταφέραμε. Ο στόχος μας, τα επόμενα δέκα χρόνια, είναι να φτιάξουμε όργανα που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι» ανέφερε ο καθηγητής αναγεννητικής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα, Χιντέκι Τανιγκούτσι.

Πώς φτάσαμε στο συκώτι από βλαστοκύτταρα; Οι βλαστοί, μεγέθους 5 μιλιμέτρ ο καθένας, μεταμοσχεύτηκαν στον εγκέφαλο ενός ποντικιού, όπου μεταμορφώθηκαν σε ένα λειτουργικό συκώτι, πανομοιότυπο με το ανθρώπινο, με κανονικά αιμοφόρα αγγεία. Οι βλαστοί έφτιαξαν κανονικούς ιστούς συκωτιού, δύο μέρες μετά τη μεταμόσχευση. Στο τελικό στάδιο, οι ερευνητές προκάλεσαν μια επιπλοκή στο συκώτι που θυμίζει την ηπατική ανεπάρκεια των ανθρώπων. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα μεταμοσχευμένα κύτταρα βοήθησαν τα ποντίκια να ζήσουν.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα