ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΤΑ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΕΥΡΩΔΙΑΣΩΣΗΣ

16:20 6/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Συντονισμένη κριτική με επιστολή τους άσκησαν 160 Γερμανοί οικονομολόγοι, με επικεφαλής τον Χανς Βέρνερ Ζιν, στις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στο κείμενό τους οι 160 Γερμανοί οικονομολόγοι κάνουν λόγο για λανθασμένες αποφάσεις στις οποίες αναγκάστηκε να συναινέσει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και εκφράζοην την μεγάλη ανησυχία τους σχετικά με την απόφαση για την τραπεζική ένωση  η οποία θα αναλάβει τη συλλογική ευθύνη για όλα τα τραπεζικά χρέη του ευρωσυστήματος.

«Τα

τραπεζικά αυτά χρέη είναι τρεις φορές μεγαλύτερα σε σχέση με τα κρατικά χρέη και ανέρχονται στις πέντε χώρες-μέλη της Ε.Ε. που βρίσκονται σε κρίση τα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Οι φορολογούμενοι, οι συνταξιούχοι και οι αποταμιευτές των χωρών που μέχρι τώρα αντέχουν δεν θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη για την εξασφάλιση αυτών των χρεών αλλά και των απωλειών που θα υποστούν από τη χρηματοδότηση των πληθωριστικών φουσκών των νοτιευρωπαϊκών χωρών» τονίζουν μεταξύ άλλων στην επιστολή και τονίζουν ότι : «Αν οι οφειλέτες αδυνατούν να εξοφλήσουν, τότε υπάρχει μία μόνο ομάδα που μπορεί να πρέπει και μπορεί να φέρει αυτό το βάρος: Οι ίδιοι οι πιστωτές. Και αυτό γιατί εκείνοι πήραν συνειδητά το επενδυτικό ρίσκο και γιατί εκείνοι διαθέτουν την απαραίτητη περιουσία».

Τέλος οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για «κίνδυνο τον οποίο διατρέχει πλέον και η γερμανική οικονομία» και καλούν τους Γερμανούς πολίτες να διαμαρτυρηθούν για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και να ασκήσουν πίεση στους βουλευτές της περιφέρειάς τους.

Αποδοκιμάζει ο Σόιμπλε 

«Ανεύθυνη» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την  κριτική που άσκησαν οι 160 Γερμανοί οικονομολόγοι, χαρακτηρίζοντας  την παρέμβασή τους «εξοργιστική».

Μιλώντας σήμερα στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Βερολίνου-Βραδεμβούργου, ο  Σόιμπλε τόνισε ότι «οι οικονομολόγοι πρέπει να χρησιμοποιούν τον όρο τραπεζικά χρέη υπεύθυνα» και πρόσθεσε ότι «προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη».

Απέρριψε  κατηγορηματικά τον ισχυρισμό των οικονομολόγων ότι μέσω του ανοίγματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) η Γερμανία ενδεχομένως να εγγυάται και για τραπεζικά χρέη.

«Στην ουσία δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση της εγγύησης, αλλά για την δημιουργία μιας κοινής εποπτείας στην Ευρώπη», σημείωσε και διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός διάσωσης για τα κράτη δεν μετατράπηκε σε μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα