Ανοίγουν τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

Η υπόθεση εδώ και καιρό έχει πάψει να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ο άλλοτε ισχυρός άντρας της Ζίμενς Ελλάς Μιχάλης Χριστοφοράκος κατοικεί νόμιμα και μόνιμα στο Μόναχο της Γερμανίας, ενώ ο προκάτοχός του στην ελληνική Siemens Χρίστος καραβέλας παραμένει καταζητούμενος από τις αρχές, καθώς διαφεύγει από το καλοκαίρι του 2009 , που είχε κληθεί μαζί με άλλα στελέχη της εταιρείας

σε απολογία από τον τότε ανακριτή της υπόθεσης Νίκο Ζαγοριανό.

Η έστω και καθυστερημένη προσέλευση και η απολογία των πέντε εκ των δεκατριών στελεχών της μητρικής εταιρείας που κατηγορούνται για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στους εφέτες- ειδικούς ανακριτές Μαρία Νικολακέα και Νίκο Πιπιλίγκα, σηματοδοτεί το τέλος της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης αυτής. Τουλάχιστον ως προς το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τη σύμβαση για την ψηφιακοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ που υπεγράφη μεταξύ του Οργανισμού και του ελληνικού δημοσίου. Όλοι οι κατηγορούμενοι που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς την επιβολή κάποιου περιοριστικού όρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η σύνταξη των κατηγορητηρίων και η αποστολή τους στη Γερμανία. Τα εμπλεκόμενα στελέχη του γερμανικού κολοσσού επέλεξαν να εμφανιστούν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης και να απολογηθούν , καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση θα ήταν υποχρεωμένοι , με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να προχωρήσουν στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες ανακριτές έχουν ανοιχτές δύο ακόμα δικογραφίες που συνδέονται με τη ροή μαύρου χρήματος από τα ταμεία της Siemens. Αυτές δεν είναι άλλες από την προμήθεια του γνωστού συστήματος C4i , που είχε χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και η προμήθεια των εξοπλιστικών τύπου Patriot .

Μετά το τέλος της ανάκρισης η ογκώδης δικογραφία θα χρεωθεί σε εισαγγελέα εφετών, ο οποίος αποτιμώντας το αποδεικτικό υλικό, θα συντάξει και θα διατυπώσει την πρότασή του προς τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου. Τα μέλη αυτού με τη σειρά τους θα αποφασίσουν για την παραπομπή ή μη Ελλήνων και Γερμανών κατηγορουμένων στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα