Ανησυχία στην Ινδονησία για το κάλεσμα των τζιχαντιστών

Η απόπειρα του Ισλαμικού Κράτους να διαδώσει την ιδεολογία του "απειλεί την ταυτότητά μας", είπε ο πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο μιλώντας στο κοινοβούλιο με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου από την ανεξαρτησία της χώρας.

"Οι ηγέτες σε όλη τη χώρα πρέπει να αναλάβουν δράση και να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση. Η Ινδονησία είναι ένα θεοσεβούμενο αλλά όχι θεοκρατούμενο έθνος", πρόσθεσε.

Το σουνιτικό Ισλαμικό Κράτος έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλες εκτάσεις στη Συρία και το Ιράκ

και κατηγορείται για πράξεις ακραίας βίας σε βάρος των σιιτών μουσουλμάνων και των Γεζίντι, μιας θρησκευτικής μειονότητας του Ιράκ. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Youtube ένας Ινδονήσιος μαχητής απευθύνει έκκληση στους συμπατριώτες του να ενταχθούν στην οργάνωση. Εκτιμάται ότι 50-200 Ινδονήσιοι έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσουν με το Ισλαμικό Κράτος ή με άλλες αντάρτικες οργανώσεις

Ο πρόεδρος τόνισε ότι η Ινδονησία, η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, είναι ένα κράτος όπου "το Ισλάμ, η δημοκρατία και ο εκσυγχρονισμός μπορούν να ανθίσουν από κοινού".

Η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Σιγκαπούρη εκφράζουν επίσης ανησυχίες για την πιθανότητα ισλαμιστές εξτρεμιστές να φύγουν για τη Μέση Ανατολή και αφού πολεμήσουν εκεί να εισάγουν την "εμπειρία" τους στις χώρες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα