Ανησυχία από τη χθεσινή βουτιά στο Χρηματιστήριο

Αν και η πτώση μοιάζει περισσότερο με διόρθωση, καθώς είχε προηγηθεί ισχυρή άνοδος για αρκετές ημέρες, ωστόσο η ανησυχία για την κυβερνητική σταθερότητα δημιουργεί αβεβαιότητα. Επιπλέον εστία ανησυχίας αποτελούν οι τράπεζες καθώς το επικείμενο stress test της ΕΚΤ, ενόψει της τραπεζικής ενοποίησης, είναι πιθανό να αποκαλύψει νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.

Η

κύρια εστία ανησυχίας πάντως αποτελεί η πολιτική κατάσταση και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους υπογράμμισε την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση όπως σχηματίζεται μετά τις ευρωεκλογές. Σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση διατυπώνει αντιλήψεις που είναι επικίνδυνες για την οικονομία προσθέτοντας ότι υπάρχει μια διάθεση ροκανίσματος των ατελών μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει και μετάθεσης αυτών που πρέπει να γίνουν. Τόνισε ότι η διολίσθηση στον παλαιοκομματισμό και τον λαϊκισμό κινδυνεύει να παγώσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, να αυξήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, αν επιδεινώσει τις ήδη αφόρητες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παγίωση του θετικού κλίματος στην οικονομία και την επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά. Όπως σημειώνουν, η πολιτική σταθερότητα αποτελεί το σημείο-κλειδί, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψει η ανησυχία και η αβεβαιότητα, ανατρέποντας την καλή πορεία της οικονομίας, με σοβαρές επιπτώσεις. Έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, φαίνεται ορατή η επάνοδος σε θετική πορεία: η μείωση του ΑΕΠ περιορίστηκε στο 1,1% στο πρώτο τρίμηνο έναντι πτώσης κατά 2,3% σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 και 6,0% στο πρώτο τρίμηνο 2013. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται σταθεροποίηση του ΑΕΠ, ενώ από το τρίτο τρίμηνο θα καταγραφούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα επιτρέψει την πλήρη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αποκατάσταση της ικανότητάς του για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα