Αγγλία και Γαλλία σκέφτονται να ανακαλέσουν τους πρέσβεις τους στο Τελ Αβίβ

Η διεθνής κοινότητα προβληματίζεται με την απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει την εποικιστική δραστηριότητα σε περιοχές της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Βρετανία και Γαλλία φέρονται να εξετάζουν ακόμη και να ανακαλέσουν τους πρέσβεις τους στο Ισραήλ ως κίνηση αντίδρασης. Αό την πλευρά τους, ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν επικρίνει την κίνηση ως εμπόδιο στην επανέναρξη των διαβουλεύσεων. Ο Μπαν Κι Μουν κάνει λόγο για «τελειωτικό χτύπημα» στις προσπάθειες για επανέναρξη

της ειρηνευτικής διαδικασίας. Σύμφωνα με το Reuters, το Λονδίνο εξετάζει την ανάκληση του πρέσβη του στο Τελ Αβίβ ως διαμαρτυρία στην απόφαση του Μπεντζαμίν Νετανιάχου για την επέκταση του προγράμματος. H ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, λέει ότι την ίδια κίνηση εξετάζουν και στη Γαλλία. Βέβαια κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στον Νετανιάχου.

Το Τελ Αβίβ δηλώνει άγνοια, ενώ οι πρεσβείες Αγγλίας και Γαλλίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Ωστόσο, η βρετανική πρεσβεία είχε επικρίνει την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης σε ανακοίνωσή της λέγοντας πως «απειλεί τη λύση των δύο κρατών και καθιστά δυσκολότερη την πρόοδο μέσω διαπραγματεύσεων». Οι ΗΠΑ είχαν χαρακτηρίσει την επέκταση του εποικισμού «αντιπαραγωγική όσον αφορά το στόχο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων». Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον τόνισε ότι «κάθε εποικισμός είναι παράνομος βάσει της διεθνούς νομοθεσίας και συνιστά εμπόδιο στην ειρήνη».

Keywords
Τυχαία Θέματα