Άγρια κόντρα στη Βουλή εφ’ όλης της ύλης

Λίγο πριν τις δέκα το βράδυ άρχισαν οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, σε υψηλότερους τόνους από το πρώτο μέρος της συζήτησης και με μετωπικές επιθέσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς. Ολομέτωπη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή

για το αγροτικό ζήτημα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος χαρακτήρισε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «αλαζόνα».

H τριτοκομματική κυβέρνηση είναι αυτή που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας είχε ως σημαία του τον Ούγκο Τσάβες είπε ο κ. Αντώνης Σαμαράς και συνέχισε απευθυνόμενος ειρωνικά στον κ. Τσίπρα λέγοντας πως πέτυχε έναν «καινούριο άθλο» καθώς ήταν εκείνος που προκάλεσε τη συζήτηση για τα αγροτικά ζητήματα αλλά δεν είπε κουβέντα σχετικά με αυτά στην ομιλία του.

«Είναι τόσο τρομερό αμάρτημα το ότι συναντηθήκατε με τον Σόιμπλε και ήρθατε στην Ελλάδα για να με βρίζετε ώστε να εξιλεωθείτε στους δικούς σας;»…«Δε μασάμε από απειλές κύριε Τσίπρα… έχουμε ζαλιστεί από τις καθημερινές μεταλλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ…Περιμένετε ότι οι Ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν απέναντί σας επειδή έχετε συστατική επιστολή από τον Τσάβες;» ανέφερε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του.

Όμως ο κ. Σαμαράς συνέχισε την πολεμική κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η αντιπολίτευση ενδιαφέρεται για κοινοβουλευτικό «κλεφτοπόλεμο».

Επίσης σε σχόλιο του κ. Τσίπρα για τις συχνές απουσίες του πρωθυπουργού από το κοινοβούλιο, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Κι εσείς που έρχεστε συνέχεια εδώ, πιστεύετε ότι αναβαθμίζετε με την παρουσία σας τη Βουλή;».

Στην αντεπίθεση ο Τσίπρας

Οξύτατη ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς τον αποκάλεσε «ψευτόμαγκα». «Συμπεριφέρεται όχι ως Πρωθυπουργός αλλά ως ψευτόμαγκας λες και βρισκόμαστε σε καφενείο. «Δεν μασάμε και άλλα τέτοια. Εγώ δεν θα πέσω σε αυτό το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ρωτώντας τον Αντώνη Σαμαρά: «Πάνε καλά τα πράγματα στην χώρα κύριε Σαμαρά; Δεν αμφισβήτησα πόσες ώρες εργάζεστε αλλά σε ποια κατεύθυνση εργάζεστε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρέωσε στον πρωθυπουργό ότι «είναι επικεφαλής της ομάδας λάσπης, την ομάδας της μονταζιέρας μέσα από τον διαδικτυακό υπόκοσμο». Διερωτήθηκε, παράλληλα, «σε ποια άλλη χώρα θα καλούσε ο εισαγγελέας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το μοντάζ δηλώσεων βουλευτή του κοινοβουλίου».

Επίσης, υπονόησε ότι αν ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρήσει να περάσει νέα μέτρα από τη Βουλή, τότε θα έχει την τύχη του «ομοϊδεάτη του στην Αργεντινή, που έφυγε από το Προεδρικό Μέγαρο με ελικόπτερο». Ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης. «Τι έχετε πετύχει; Πείτε μας ένα στόχο διαπραγμάτευσης που έχει πετύχει. Τα έσοδα έχουν καταρρεύσει. Τα χαράτσια ήρθαν ως έκτακτα και τώρα μονιμοποιούνται. Με μνημονιακή ξεροκεφαλιά επιμένετε να μην μειώνεται τον φόρο στο πετρέλαιο. Θα αποχωρήσετε με ελικόπτερο – όπως έγινε στην Αργεντινή – όταν θα βάλετε νέους φόρους και πάρετε νέα μέτρα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, τις βολές του έστρεψε και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ νωρίτερα είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ πως «παραβρέθηκε σε εκδήλωση που χρηματοδοτούν διεθνείς κερδοσκόποι, όπως ο κ. Σόρος». «Είναι οξύμωρο, είναι ύβρις να κατηγορούν αυτοί οι οποίοι ευνόησαν τους κερδοσκόπους με τις επιλογές τους. Αυτοί που έκαναν το PSI ή εμείς που αντισταθήκαμε;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ συνιστώσα της ΝΔ.

Βενιζέλος προς Τσίπρα: Είστε αλαζόνας

Στο ίδιο ύφος με την πρώτη ομιλία του ήταν και η δευτερολογία Βενιζέλου στη Βουλή. Επιτέθηκε με οξύτητα στον κ. Τσίπρα εξαπολύοντας ευθείες βολές.

«Κάποιοι υπαινίχθηκαν ότι μπορεί να υπάρχουν σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με κάποια κέντρα και αυτό σας πειράζει. Όταν εσείς συκοφαντείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους, είναι καλά; Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον ριζοσπάστη να δικαιούται να λέει ό,τι θέλει, για όποιον θέλει; Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται. Να απαντούσατε χωρίς καθυστέρηση, στις αιτιάσεις και τα δημοσιεύματα ( της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ) για το πρόσωπο σας. Δεν το κάνετε όμως. Eίδα κάποια καθυστέρηση. Χαρακτηρίζεστε από την αλαζονεία νεόπλουτου που του έτυχε εκλογικό λαχείο αλλά ξόδεψε λεφτά γρήγορα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του τόνισε: « Είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συνιστώσες ΝΔ; Εμείς είμαστε τρεις συνιστώσες συνισταμένης πολιτικής ευθύνης. Εσείς συνιστώσα πολιτικής ανευθυνότητας. Ετοιμάζεστε να κάνετε συνέταιρο τους ΑΝΕΛ και δεν παίρνετε καθαρή θέση κατά της Χ.Α. είναι επαμφοτερίζουσα η ρητορική σας για φαινόμενα βίας».

«Γιατί δεν λέτε τις απόψεις σας για την ΚΑΠ; Γιατί είναι απολύτως συναρτημένη με το Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Τι θέλετε κ.Τσίπρα; Πώς θέλετε να πάνε τα πράγματα; Θέλετε να πάμε καλά; Να πετύχουμε; Να σωθούμε; Να βελτιωθεί κατάσταση κοινωνίας; Να αποκαταστήσουμε εισοδήματα και αδικίες; Θέλετε να παλέψουμε μαζί για αυτό ή θέλετε αδιέξοδο και καταστροφή και επενδύετε πολιτικά σε αυτό που υφίσταται ο ελληνικός λαός και θέλετε να αντλήσετε μικροκομματικά οφέλη; Πείτε αλήθεια, όχι τερτίπια γιατί πρέπει να είμαστε άξιοι των περιστάσεων. Τι άκουσε η κοινωνία από εσάς για τις μεγάλες αγωνίες της;», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Συμπλήρωσε επίσης ότι: «το ΠΑΣΟΚ εγγυάται τη σταθερότητα και την καθαρότητα της εθνικής στρατηγικής. Αλλά υπάρχουν και προϋποθέσεις δημοσιονομικές. Πρέπει να γυρίσουν οι καταθέσεις. Γιατί αν δεν γυρίσουν, δεν μπορούμε να έχουμε αναγκαία χρηματοοικονομικά εργαλεία. Θέλει κοινωνική συμφωνία εταίρων, παραγωγικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα» και κατέληξε «το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με την Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα