Ανακρίνεται (και συνεργάζεται) η χήρα του Ταμερλάν Τσαρνάεφ

Η χήρα του Ταμερλάν Τσαρνάεφ, η Κατρίν Ράσελ, προσπάθησε να μείνει μακριά από τα βλέμματα τις τελευταίες πέντε ημέρες, από τότε που ο άνδρας της σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία. Η Ράσελ που φοράει χιτζάμπ, την παραδοσιακή μουσουλμανική μαντίλα στο κεφάλι, δεν έκανε κανένα δημόσιο σχόλιο για το τι ίσως είχε ακούσει ή δει τους μήνες πριν από τη βομβιστική επίθεση της 15ης Απριλίου, στην οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και 264 τραυματίστηκαν.

Δεν ξέρει και πολλά η Ράσελ

«Κλαίει πολύ», είπε ο δικηγόρος της Αμάτο ΝτεΛούκα λέγοντας ότι η 24χρονη χήρα

είναι συντετριμμένη και εξαντλημένη. Είπε ακόμη ότι η πελάτις του δεν γνωρίζει τίποτε για τις δραστηριότητες του συζύγου της και του κουνιάδου της, γιατί δούλευε συνεχώς ως νοσηλεύτρια στην περιοχή της Βοστόνης για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. Ο 26χρονος σύζυγός της, ερασιτέχνης πυγμάχος με προτίμηση στα ακριβά αυτοκίνητα και ρούχα, έμενε στο σπίτι με τη δύο ετών κόρη τους. Ο ίδιος και ο αδελφός του, τσετσενικής υπηκοότητας, μιλούσαν μεταξύ τους σε μια γλώσσα που η Ράσελ δεν καταλάβαινε, είπε ο ΝτεΛούκα. «Είναι σαφές ότι η Ράσελ δεν γνώριζε τίποτε. Δούλευε από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ».

Οι γείτονες έβλεπαν την Ράσελ να πηγαινοέρχεται στο σπίτι των γονιών της στο Νορθ Κίνγκσταουν του Ροντ Άιλαντ, όπου η αστυνομία την πήγε εκεί αργά την Παρασκευή. Η ίδια δεν έχει εμφανιστεί ξανά κοντά στο Κέιμπριτζ, στη Μασαχουσέτη, στο διαμέρισμα που έμενε με τον Ταμερλάν, την κόρη τους, τον κουνιάδο της και κάποια περίοδο, την πεθερά της. Η Ράσελ δεν ήταν τακτικό μέλος της συνάθροισης της ισλαμικής κοινότητας της Βοστόνης, όπου ο Τσαρνάεφ δύο φορές προκάλεσε επεισόδιο, είπε χθες ο εκπρόσωπος του τεμένους Γιουσούφ Βάλι.

Ο ΝτεΛούκα, δικηγόρος ενός τετραμελούς δικηγορικού γραφείου, ήρθε σε επαφή με τους Ράσελ μέσω κοινών φίλων. Πήγε στο σπίτι τους στο Νορθ Κίνγκσταουν αργά την Κυριακή, λίγο πριν μια τριμελής ομάδα πρακτόρων χτυπήσει το κουδούνι και η Τζούντιθ Ράσελ, η μητέρα της Κατρίν, τους απομακρύνει. «Η Ράσελ κάνει οτιδήποτε μπορεί για να βοηθήσει στην έρευνα», είπε ο ΝτεΛούκα. Ο δικηγόρος δεν ανέφερε σε ποιες υπηρεσίες μπορεί να μίλησε η πελάτις του ή τι είπε. Ο 19χρονος κουνιάδος της, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, νοσηλεύεται με τραύματα σε νοσοκομείο της Βοστόνης κατηγορούμενος για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Μια τυπική Αμερικανίδα

Η Κατρίν είναι δεμένη με την οικογένειά της, είπε ο ΝτεΛούκα. Οι γονείς της, ένας γιατρός και μια νοσοκόμα στο επάγγελμα, έβαλαν πωλητήριο στο σπίτι την Παρασκευή, την ημέρα που σκοτώθηκε ο γαμπρός τους. Πολλοί γείτονες και φίλοι περιγράφουν την Κατρίν ως μια χαριτωμένη «τυπική νεαρή Αμερικανίδα» που ήταν μέλος της λέσχης τεχνών στο λύκειο του Νορθ Κίνγκσταουν απ’ όπου αποφοίτησε το 2007. Συνέχισε τις σπουδές στο Κολέγιο του Πανεπιστημίου Σάφολκ στη Βοστόνη, αλλά δεν πήρε πτυχίο, καθώς γνώρισε τον Τσαρνάεφ σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης και τον παντρεύτηκε τον Ιούνιο του 2010 σε μια μικρή τελετή.

Επέστρεψε στο πατρικό της πολύ διαφορετική. Είχε βγάλει τα τζιν και τα κοντομάνικα μπλουζάκια που φορούσε πριν παντρευτεί. Πήγαινε το παιδί της με το καροτσάκι στους γονείς της. Στο κεφάλι φορούσε μαντίλα και όλο της το σώμα ήταν καλυμμένο από την κορυφή μέχρι τα νύχια, είπε μια γειτόνισσα. Ενώ ο Τσαρνάεφ είχε επισκεφθεί τα πεθερικά του, η Ράσελ δεν τον είχε συνοδεύσει στη Ρωσία πέρυσι, όταν είχε πάει να δει τον πατέρα του και συγγενείς του.

Keywords
Τυχαία Θέματα