Αλληλοκατηγορίες Κιέβου-αυτονομιστών για κατάρριψη του Μπόινγκ

Ένα αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, μεταφέροντας περίπου 300 ανθρώπους, συνετρίβη στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, και το Κίεβο δεν αποκλείει να καταρρίφθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίοι από την πλευρά τους κατηγορούν τις ουκρανικές δυνάμεις ότι ευθύνονται για τη συντριβή.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι βρήκαν το «μαύρο κουτί», τον καταγραφέα των δεδομένων της πτήσης του αεροσκάφους Μπόινγκ 777, μετέδωσε το πρακτορείο

Ιντερφάξ.Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη συντριβή του αεροσκάφους Μπόινγκ 777 είναι πάνω από 300 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 23 υπηκόων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Το πλήρωμα του Μπόινγκ δεν είχε αναφέρει ότι αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, πριν από τη συντριβή του στην περιοχή του Ντονέτσκ, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Ντμίτρο Μπαμπεϊτσούκ.

«Η πτήση πάνω από το ουκρανικό έδαφος έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα. Το πλήρωμα δεν ανέφερε κανένα πρόβλημα», μέχρι τη στιγμή που το αεροπλάνο χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ, είπε ο Μπαμπεϊτσούκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο.

«Πάνω από 300 αθώοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. . . είναι γνωστό ότι 23 Αμερικανοί πολίτες» είναι ανάμεσα στα θύματα, ανέφερε ο Ζόριαν Σκίριακ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Νωρίτερα, η αεροπορική εταιρεία της Μαλαισίας στην οποία ανήκε το μοιραίο αεροσκάφος έχει ανακοινώσει ότι στο Μπόινγκ 777 επέβαιναν 280 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα.

Η Malaysia Airlines επιβεβαίωσε ότι έχασε την επαφή με ένα από τα αεροσκάφη της ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, σε ύψος 10.000 μέτρων και σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τη Ρωσία. Η εταιρεία «έχασε την επαφή με την πτήση ΜΗ17 που προερχόταν από το Άμστερνταμ», ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter η αεροπορική εταιρεία, για την οποία είναι το δεύτερο αεροσκάφος που χάνεται μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, μετά την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 που εκτελούσε το δρομολόγιο από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο.

Το Μπόινγκ 777 είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ στις 12:15 σήμερα (τοπική ώρα) και αναμενόταν να φτάσει στην Κουάλα Λουμπούρ στις 06:10 αύριο το πρωί (01:00 ώρα Ελλάδας).

Ποροσένκο: Τρομοκρατική ενέργεια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο πιστεύει ότι η συντριβή του αεροσκάφους Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία οφείλεται σε «τρομοκρατική ενέργεια», όπως ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας.

«Ο Ποροσένκο πιστεύει το εξής για το αεροπλάνο που κατερρίφθη: δεν ήταν ατύχημα, ούτε καταστροφή, αλλά τρομοκρατική ενέργεια», τόνισε ο Σβιάτοσλαβ Τσεγκόλκο.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε επισημάνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές ικανές να πλήξουν στόχους σε μεγάλο υψόμετρο, απορρίπτοντας έτσι τις κατηγορίες των ανταρτών ότι το Μπόινγκ καταρρίφθηκε από τον ουκρανικό στρατό.

Ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας επέρριψε ευθέως την ευθύνη στους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι το Μπόινγκ χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ, από αυτούς με τους οποίους εφοδιάζει η Μόσχα τους αντάρτες.

Το «έριξε» ο ουκρανικός στρατός λένε οι αυτονομιστές

Ωστόσο ένα ηγετικό στέλεχος των τελευταίων απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν τέτοιους πυραύλους και αντιθέτως υπέδειξε ως υπεύθυνες τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το αεροσκάφος των Malaysia Airlines καταρρίφθηκε από ένα ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος, το οποίο στη συνέχεια κατέρριψαν οι αυτονομιστές αντάρτες, ανέφερε, εξάλλου, ο επίσημος ιστότοπός τους.

«Μάρτυρες είδαν το Boeing 777 να δέχεται επίθεση από ένα ουκρανικό καταδιωκτικό αεροσκάφος. Λίγο αργότερα το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και έπεσε στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Μετά την επίθεση το ουκρανικό αεροσκάφος κατερρίφθη και έπεσε και αυτό στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ», αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της αυτοανακηρυχθείσας αυτής Δημοκρατίας.

Επίσης, ένας από τους διοικητές των φιλορώσων αυτονομιστών υποστήριξε μέσω της σελίδας του στο Facebook ότι οι αντάρτες κατέρριψαν άλλο ένα ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος An-26, περίπου την ίδια ώρα και στην ίδια περιοχή όπου συνετρίβη το Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines, στην ανατολική Ουκρανία.

Τα συντρίμμια του Μπόινγκ εντοπίστηκαν κοντά στο χωριό Γκράμποβο και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις έχουν διασκορπιστεί σε μια ακτίνα 15 χιλιομέτρων. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς είπε ότι είδε τουλάχιστον 100 πτώματα στην περιοχή της τραγωδίας.

Στον τόπο της τραγωδίας, έχουν φτάσει άνδρες των δυνάμεων των φιλορώσων ανταρτών καθώς και πυροσβέστες. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλά πτώματα, αποσκευές και συντρίμμια, μεταξύ των οποίων και την ουρά του αεροσκάφους με το λογότυπο της μαλαισιανής εταιρείας.

Συνομιλία Ομπάμα-Πούτιν

Η συντριβή του αεροσκάφους ήταν από τα θέματα που συζήτησαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν, στην προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνίας τους. «Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για την αναφορά των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που του παραδόθηκε ακριβώς πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία τους», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα