Αλλάζουν όλα στην επαγγελματική στέγη

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» πρόκειται για ήπια προσαρμογή έναντι των απαιτήσεων της τρόικας για πλήρη κατάργηση των προστατευτικών διατάξεων των ενοικιαστών, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να προχωρούν στη μίσθωση των ακινήτων τους και να πάρει μπροστά ξανά η συγκεκριμένη αγορά.

Οι τελικές αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη αναμένεται να γίνουν γνωστές τον Σεπτέμβριο και αφού πρώτα ολοκληρώσει το έργο της η ειδική επιτροπή που έχει συγκροτήσει με απόφασή του ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς.

Όπως

αναφέρει το δημοσίευμα η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται, σε μία προσπάθεια να μην προκαλέσει «σοκ» στην αγορά αλλά και για να ικανοποιήσει έως έναν βαθμό και τις απαιτήσεις της τρόικας, να βρίσκεται κοντά στη μερική άρση του προστατευτισμού που διέπει την επαγγελματική και εμπορική στέγη. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι ενοικιαστές καταστημάτων και γραφείων προστατεύονται από τις εξώσεις των ιδιοκτητών για 12 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης άλλα τέσσερα, δηλαδή συνολικά 16 χρόνια.

Αν στη 12ετία θελήσει ο ιδιοκτήτης να διώξει τον επιχειρηματία και να πάρει πίσω το «μίσθιο», το ακίνητο, θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 24 ενοικίων για την αποκατάσταση της άυλης εμπορικής αξίας, δηλαδή του «αέρα».

Το υπουργείο Ανάπτυξης, μάλλον, θα απελευθερώσει τις νέες μισθώσεις και θα μειώνει τη 12ετία σταδιακά για τις παλιές. Οι δύο, προαναφερόμενες, διατάξεις (12 συν 4 χρόνια και αποζημίωση με 24 ενοίκια) είναι, κατά την τρόικα, εκείνες οι οποίες κρατούν «ξενοίκιαστα» χιλιάδες μαγαζιά και γραφεία.

Μάχη ιδιοκτητών- εμπόρων

Από την πλευρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητεί να μην υπάρχει η 16ετής προστασία των ενοικιαστών για όσα καταστήματα και γραφεία μισθωθούν από εδώ και πέρα, ενώ για όσες μισθώσεις ισχύουν, σταδιακά η 16ετία να καταργείται. Μάλιστα ζητά το τέλος της τετραετούς παράτασης.

Για τις νέες ενοικιάσεις προτείνει να ισχύει ό,τι συμφωνούν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Δηλαδή για τη διάρκειά τους θα εφαρμόζεται ό,τι αναφέρεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο. Αυτή η πρόταση για τις νέες μισθώσεις φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στον αντίποδα, οι έμποροι, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, επιδιώκουν ουσιαστικά μία επικαιροποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και μετάθεση της πλήρους απελευθέρωσης σε χρόνο μεταγενέστερο. Η ΕΣΕΕ ζητά λοιπόν «να φύγει από το τραπέζι η πλήρης απελευθέρωση και να συζητηθεί η επικαιροποίηση και η εκλογίκευση του πλαισίου της εμπορικής μίσθωσης αλλά σε μελλοντικό, πιο εύθετο, χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της ο πρόεδρος της.

Στο επίμαχο θέμα της 12ετίας, οι έμποροι προτείνουν, χωρίς να δίνουν όμως στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, τη διατήρησή της στα υφιστάμενα μισθώματα και μεταβατικές ρυθμίσεις για σταδιακή μείωση του χρόνου για τα νέα μισθώματα. Κάτι φυσικά που έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ.

Για το θέμα της αποζημίωσης των 24 ενοικίων η Συνομοσπονδία των εμπόρων προτείνει: «Περιορισμό της νόμιμης άυλης εμπορικής αξίας και κατάργηση του γνωστού αέρα σε περίπτωση υπεραξίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα