Αλγερία: Στους 38 οι νεκροί από την ομηρεία

Όσον αφορά τους δράστες, ο πρωθυπουργός Αμπντελμαλέκ Σελάλ ανακοίνωσε ότι 29 σκοτώθηκαν και τρεις συνελήφθησαν.

Επίσης όπως ανακοίνωσε ο Σελάλ, ο Καναδός αλγερινής καταγωγής Μοχάμεντ ελ Αμίν Μπενσενάμπ ήταν επικεφαλής της επιχείρησης στις εγκαταστάσεις του Ιν Αμένας. Ο Μπενσενάμπ, γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών, σκοτώθηκε στη διάρκεια της εφόδου που εξαπέλυσαν οι αλγερινές δυνάμεις ασφαλείας για να τερματιστεί η κρίση.

Οι ένοπλοι που επιτέθηκαν την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή Ιν Αμένας στη νοτιοανατολική Αλγερία και κράτησαν πολλούς

εργαζόμενους ομήρους προήλθαν από το βόρειο Μαλί, συνέχισε ο αλγερινός πρωθυπουργός.

Ο Σελάλ επεσήμανε ότι τρεις από τους δράστες ήταν Αλγερινοί και οι υπόλοιποι υπήκοοι Καναδά, Αιγύπτου, Τυνησίας, Μαλί, Νιγηρίας και Μαυριτανίας. Όλοι ήταν μέλη της ομάδας του Μόχταρ Μπελμόχταρ, ένα από τα ιστορικά στελέχη της αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi), την οποία εγκατέλειψε τον Οκτώβριο για να ιδρύσει τη δική του οργάνωση.

Ο Σελάλ δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των θυμάτων. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων νεκρών περιλαμβάνονται ένας Γάλλος, ένας Αμερικανός, δύο Ρουμάνοι, τρεις Βρετανοί, έξι Φιλιππινέζοι και επτά Γιαπωνέζοι.

Από τις 37 σορούς των ξένων θυμάτων επτά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, δήλωσε ο Σελάλ.

Πολλοί από τους ομήρους «εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Αλγερίας, διευκρινίζοντας ότι συνολικά 790 άνθρωποι εργάζονταν στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας, εκ των οποίων 134 αλλοδαποί από 26 χώρες.

Εν τω μεταξύ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επιβεβαίωσε σήμερα το βράδυ τον θάνατο επτά Ιαπώνων που κρατούνταν όμηροι μαζί με άλλους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας της νοτιοανατολικής Αλγερίας.

«Ενημερώθηκα από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μινόρου Κιούτσι ότι μετά την ταυτοποίηση των σορών σε νοσοκομείο του Ιν Αμένας, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος επτά Ιαπώνων που εργάζονταν στην εταιρεία JGC», δήλωσε ο Άμπε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η τύχη των τριών άλλων Ιαπώνων παραμένει άγνωστη.

Ένα ειδικό κυβερνητικό αεροσκάφος αναμένεται να αναχωρήσει άμεσα από το Τόκιο για να μεταφέρει πίσω στη χώρα τους ιάπωνες εργαζόμενους στην JGC.

Σύμφωνα πάντως με δύο αλγερινούς μάρτυρες, εννέα Ιάπωνες εκτελέστηκαν ήδη από την Τετάρτη από την ισλαμιστική οργάνωση που κατέλαβε τις εγκαταστάσεις στο Ιν Αμένας.

Keywords
Τυχαία Θέματα