Αλγερία: Παραμένουν 30 όμηροι-αγνοούμενοι

Ένας Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε, κατά τη διάρκεια της κρίσης με τους ομήρους στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Αλγερία, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το θάνατο του αμερικανού πολίτη, Φρέντερικ Μπουτάτσιο, κατά τη διάρκεια της κρίσης των ομήρων στην Αλγερία», είπε σε μια σύντομη δήλωσή της, η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, Βικτόρια Νιούλαντ. Η ίδια εξέφρασε τα «βαθιά συλλυπητήρια» της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, «στην οικογένεια και τους φίλους του». Η Νιούλαντ επικαλούμενη τον «σεβασμό της ιδιωτικής

ζωής της οικογένειας» ανέφερε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα κάνει άλλα σχόλια.

Παράλληλα, 30 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από τους τρομοκράτες, οι οποίοι, έχουν διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας, πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «προσωρινός», ενώ δεν διευκρινίζεται πόσοι από τα θύματα είναι αλλοδαποί και πόσοι Αλγερινοί.

Εκτός από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία τουλάχιστον δύο ακόμη χώρες η Νορβηγία και η Ιαπωνία, έχουν υπηκόους τους, εντός του συγκροτήματος εξαγωγής φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας , όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Επικαλούμενο αλγερινούς αξιωματούχους το πρακτορείο ΑPS ανέφερε νωρίτερα ότι περίπου 100 έως 132 όμηροι απελευθερώθηκαν, ενώ από την αρχική ομάδα των 30 ενόπλων οι 18 σκοτώθηκαν.

Καταδικάζουν την ομηρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε χθες την «επίθεση μίσους» και τη σύλληψη ομήρων σε εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στη νότια Αλγερία οπό ενόπλους που συνδέονται με την αλ-Κάιντα.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεων στην Ιν Αμένας της Αλγερίας», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ως μια πράξη «κατάπτυστη» την οποία η Ιαπωνία δεν θα συγχωρέσει ποτέ, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε, το Σάββατο, την κρίση με τους όμηρους στην Αλγερία. «Αυτή η περίπτωση είναι εξαιρετικά ποταπή, δεν μπορούμε ποτέ να τη συγχωρήσουμε» είπε στους δημοσιογράφους μετά από την κρίσιμη κυβερνητική συνάντηση στο Τόκιο, αμέσως μόλις επέστρεψε από την ασιατική περιοδεία, η οποία μειώθηκε χρονικά, λόγω της κρίσης που αφορά και ομήρους από την Ιαπωνία.

«Σας καλώ να κάνετε το καλύτερο για να διασφαλιστούν οι πολίτες μας και να σωθούν με κάθε μέσο», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Λόγω αυτής της κρίσης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης, συντόμευσε το πρώτο του ταξίδι του στο εξωτερικό (στο Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία) από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 26 Δεκεμβρίου.

Η κρίση με τους ομήρους έρχεται αμέσως μετά από τις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον και του ομολόγου της, της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα.

«Για την Ιαπωνία, η τρομοκρατία είναι απολύτως απαράδεκτη», δήλωσε ο Κισίντα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. «Η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε από την αλγερινή κυβέρνηση να θέσει την ασφάλεια και τη ζωή των ομήρων στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της» σημείωσε επίσης ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα