Άλαλη η κυβέρνηση για το «διαζύγιο» Εθνικής – Eurobank

08:55 9/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Η χθεσινοβραδυνή τοποθέτηση του κ. Γ. Στουρνάρα στη Βουλή ότι δηλαδή ουδείς θα έπρεπε να προδικάζει το οριστικό τέλος της συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής και Eurobank μοιάζει μάλλον με προσπάθεια ελέγχου των… συνεπειών μίας απόφασης, λίγο ως πολύ αναμενόμενης. Ωστόσο, τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν κάποιοι, όχι οι περισσότεροι πάντως, που εκτιμούν ακόμη

και τώρα πώς το deal μεταξύ των δύο τραπεζών θα ολοκληρωθεί κανονικά. Επικαλούνται, γι αυτό, όλες τις διαδικασίες που έχουν «τρέξει» μέχρι σήμερα αλλά και σειρά νομικών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η διάρρηξη των οποίων, εκτιμούν, δεν είναι εύκολη και άρα η συγχώνευση στο τέλος θα πραγματοποιηθεί.

Για τους περισσότερους, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο η επομένη του «διαζυγίου» ήταν μία δύσκολη ημέρα, κυρίως διότι το Μαξίμου εμφανιζόταν να έχει επενδύσει σημαντικά στη διάσωση της συγχώνευσης. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποια μερίδα συνεργατών του Πρωθυπουργού, επρόκειτο για μία απέλπιδα προσπάθεια που, κακώς, επενδύθηκε και προβλήθηκε πολιτικά τόσο πολύ, εξαναγκάζοντας στο τέλος την κυβέρνηση σε άτακτη αναδίπλωση. Οι ίδιοι άνθρωποι εξηγούν στο matrix24.gr ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες τα μηνύματα από την τρόικα ήταν ρητά και σαφώς εναντίον της συγχώνευσης ενώ πλήρη γνώση για τις διαθέσεις των πιστωτών είχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος φέρεται να είχε ενημερώσει σχετικά το σύνολο της κυβέρνησης αλλά και τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείο βάλλουν και κατά των διοικήσεων, κυρίως αυτής της Εθνικής, για τη διαχείριση του deal ωστόσο είναι σαφές ότι δεν είναι, της ώρας, ο καταλογισμός ευθυνών.

Πέραν του πολιτικού πλήγματος, στοιχείο ανησυχίας για την κυβέρνηση αποτελεί η νευρικότητα στο Χρηματιστήριο, που χθες εκφράστηκε με αρχική βύθιση και στη συνέχεια κερδοσκοπικές διαθέσεις στη Eurobank αλλά και απώλειες 10% για την Εθνική, αλλά και ο κίνδυνος ανησυχίας μεταξύ των καταθετών. Εξ ου και το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών υπογράμμιζαν με έμφαση ότι οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες. Ωστόσο, λίγο τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, λίγο τα ξένα με σενάρια «κουρέματος» καταθέσεων, λίγο οι επαναλαμβανόμενες θέσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για συμμετοχή και των καταθετών στο κόστος διάσωσης τραπεζών κάνουν το έργο της κυβέρνησης εξαιρετικά δύσκολο.

Keywords
Τυχαία Θέματα