Ακραία η πόλωση μεταξύ Μαξίμου-ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μπορεί η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών να μην φαίνεται ως κάτι πιθανό ή κοντινό χρονικά, ωστόσο οι δύο βασικοί πόλοι του πολιτικού σκηνικού διασταυρώνουν τα ξίφη τους εφ’ όλης της ύλης. Πλέον, η βεντάλια της σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει και καθημερινά, το ένα «θερμό επεισόδιο» διαδέχεται το άλλο.

Βεντέτα για τις παρακολουθήσεις

Το σκηνικό πολώθηκε χθες φτάνοντας στα άκρα, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» που έβαλε φωτιά στη σύγκρουση μεταξύ των δυο

πλευρών. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση στήνει προβοκάτσια και ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει στην πράξη τη «θεωρία των δύο άκρων» προκειμένου να στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο εν λόγω δημοσίευμα, που υπογράφεται από «ειδικό συνεργάτη» και τιτλοφορείται «Στήνουν Προβοκάτσια κατά της αριστεράς και των κινημάτων», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η θεωρία των άκρων, από τα μαλλιά της οποίας πιάστηκε η ομάδα ΣαμαράΒενιζέλου για να αποφύγει τον πολιτικό και εκλογικό καταποντισμό εξελίσσεται σε σκοτεινή, ανεύθυνη και εμπρηστική προσπάθεια να πληγούν τα κινήματα αντίστασης, η Αριστερά και πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ με την επιστράτευση παρακρατικών μηχανισμών αλλά και τομέων του κράτους». Παράλληλα, στο κείμενο τονίζεται ότι το συγκεκριμένο σχέδιο «προβοκάτσιας» το επεξεργάζεται μικρή ομάδα «σκληρών του Μαξίμου» και έχει τρεις συνιστώσες: «να βομβαρδίσει την κοινή γνώμη με την τοξική προπαγάνδα κατά της αριστερής βίας», «την συστηματική παρακολούθηση των τηλεφώνων βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα ακριβώς να στοιχειοθετηθεί η σχέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με οποιαδήποτε μορφή βίας» και «την κινητοποίηση των προθύμων στο δικαστικό σώμα, οι οποίοι θα αναλάβουν να γενικεύσουν τις Σκουριές και να περάσουν την ‘αντιεγκληματική’ νομοθεσία από τα κινήματα αντίστασης στην Αριστερά».

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αλλά και το σχόλιο επ’ αυτού από τον Αλέξη Τσίπρα, πυροδότησε έντονη σύγκρουση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητεί «να έρθει επιτέλους» ο πρωθυπουργός στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου, να μιλά για «γελοία πράγματα» και να κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «επικοινωνιακά παιχνίδια».

Κόντρα για Χ.Α.-κανάλια

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν διασταυρώνουν τα ξίφη τους μόνο για το θέμα των τυχόν παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, ούτε μόνο για τη «θεωρία των δύο άκρων». Ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ανοιχτό το μέτωπο κατά της κυβέρνησης ως προς την οικονομία (και επικαλείται την έκθεση του ΔΝΤ και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για να αποδομήσει το «success story»), συνεχίζονται οι διαξιφισμοί μεταξύ των δύο πλευρών και σε σχέση με την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Ως τώρα δε διαφαίνεται να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και ΣΥΡΙΖΑ για να στηριχθεί μία κοινή πρόταση αναστολής της χρηματοδότησης του νεοναζιστικού μορφώματος, ενώ και οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για νέα σύγκρουση, όταν έρθει η ώρα να συζητηθεί η τροπολογία Μιχελάκη στη Βουλή.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε χθες πυρά κατά της κυβέρνησης και για την ρύθμιση με την οποία περνούν τα κανάλια στην ψηφιακή εποχή. Η Κουμουνδούρου κατήγγειλε χθες το Μαξίμου για «διαπλοκή», καταγγέλλοντας ότι «με συνοπτικές διαδικασίες και μετά από 23 χρόνια λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών με προσωρινές άδειες που είχαν κριθεί παράνομες από το ΣτΕ, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κάνει το μεγαλύτερο δώρο στους καναλάρχες, αφού νομιμοποιεί αυθαίρετα τις άδειες δίνοντας του την δυνατότητα να περάσουν στην ψηφιακή εποχή ανέξοδα και παράνομα». «Για πρώτη φορά η Κυβέρνηση επιχειρεί να εξορθολογίσει τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο πλαίσιο της μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή και να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον. Κι όμως ορισμένοι παραπληροφορούν διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα