Άκαπνοι και με τη… βούλα του ΣτΕ

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι είναι  συνταγματική η απαγόρευση του  καπνίσματος σε καφετέριες, καφενεία, ταβέρνες και μπαρ απορρίπτοντας  τις προσφυγές επιχειρηματιών που ζητούσαν να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση  επικαλούμενοι και την οικονομική κρίση.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος  Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης,αλλά  και  150 μεμονωμένοι επιχειρηματίες ανά την Ελλάδα  χτύπησαν την πόρτα του ΣτΕ  ζητώντας με μία φωνή να  ακυρωθεί η από 25.8.2010 υπουργική απόφαση που απαγόρευσε το κάπνισμα στις επιχειρήσεις τους και προβλέπει την επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

Βασικό

τους επιχείρημα  είναι ότι η  η καθολική  απαγόρευση του καπνίσματος στα κέντρα διασκέδασης κ.λπ. είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχή της ισότητας κ,της οικονομικής και  επαγγελματικής ελευθερίας των πολιτών .  Οι καταστηματάρχες  δεν παρέλειψαν να παρουσιάσουν και αριθμούς για να πείσουν τους δικαστές ότι υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης ,των αυξήσεων του ΦΠΑ και του φόρου στα αλκοολούχα ποτά  έχουν χάσει το 70-90% της πελατείας τους.

Ωστόσο οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο αντικαπνιστικός νόμος συνιστά σημαντικό περιορισμό.  Αναγνωρίζουν την ελευθερία των ανθρώπων οι οποίοι επιλέγουν να καπνίζουν και την ελευθερία ασκήσεως του επαγγέλματος των ιδιοκτητών των επίμαχων καταστημάτων, υπό την έννοια ότι αυτοί στερούνται της δυνατότητας να επιτρέπουν σε όσους πελάτες τους το επιθυμούν να καπνίζουν εντός των καταστημάτων τους, με συνέπεια να υφίστανται διαρροή της πελατείας τους, κατά το μέρος που αυτή αποτελείται από καπνιστές. Θέτουν όμως και ένα αλλά… που  γέρνει τη πλάστιγγα στη πλευρά των μη καπνιστών .  Το μέτρο της απαγόρευσης ,όπως δέχονται,  στηρίζεται στη διάταξη του Συντάγματος  «από την οποία γεννάται ευθεία υποχρέωση του Κράτους με τη λήψη θετικών μέτρων για την προστασία της υγείας των πολιτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα