Αισιοδοξία Σταϊκούρα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα, δήλωσε ότι στηρίζεται σε ρεαλιστικές αναλύσεις και υποστήριξε πως οι προβλέψεις της κυβέρνησης δεν έχουν διαψευστεί τα τελευταία 2 χρόνια. Για την ύφεση, ο κ.Σταϊκούρας προέβλεψε ότι το 2013 θα «κλείσει» στο 4% ίσως και χαμηλότερα.

Ωστόσο επεσήμανε ότι «αυτό το αποτέλεσμα θα έχει επιπλέον θετική επίπτωση στο ισοζύγιο του 2014. «Έτσι θα γεφυρωθεί και η απόκλιση μεταξύ των προβλέψεων ημών και των εταίρων» είπε και σημείωσε ότι η πορεία του Προϋπολογισμού του 2013 είναι καλύτερη

από τις προβλέψεις, γεγονός που δικαιώνει τις κυβερνητικές προσπάθειες.

Συμπλήρωσε ότι τον Οκτώβριο τα έσοδα ήταν κατά 230 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον στόχο και ανέφερε ενδεικτικά την κατανάλωση πετρελαίου, η οποία αυξήθηκε 39%, αυξάνοντας και τα δημόσια έσοδα.

«Προσβλέπουμε ακόμη και τώρα σε κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας και σε μία δημιουργική συζήτηση για έγκριση του προϋπολογισμού ώστε να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία στον ενάρετο κύκλο της ευημερίας εντός όμως της ευρωζώνης», είπε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος απάντησε σε 20 ερωτήματα που έχουν τεθεί από τη συζήτηση και εκτίμησε ότι «υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης της ύφεσης».

Ειδικότερα δήλωσε

για την ύφεση: «Στην πραγματικότητα υπάρχει κλίμα αποκλιμάκωσης της ύφεσης, κάτι που διαπιστώνει και έκθεση του ΚΕΠΕ που προβλέπει “σταθερή βάση ανάπτυξης και εν γένει αύξησης της απασχόλησης” εντός του 2014».Για τα έσοδα του 2013: «Τα έσοδα είναι όντως χαμηλότερα εκείνων του 2012, αλλά ο προϋπολογισμός εκτελείται σε σχέση με τους στόχους και υπάρχει και υπέρβαση 230 εκατ. ευρώ.Για την επιστροφή των οφειλόμενων από το κράτος φόρων: «Οι συνολικές επιστροφές εσόδων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 3,6 δισ. ευρώ το 2013, και θα είναι αυξημένες κατά 9% έναντι του 2012, ενισχύοντας ουσιαστικά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Οι επιστροφές κινούνται στο επίπεδο του στόχου που είχε τεθεί.Για τις δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων: « Οι δαπάνες είναι κατά 3,3 δισ. υψηλότερες σε σχέση με το 2012, αν και χαμηλότερες έναντι του στόχου. Εκτιμάται πως η απόκλιση θα κλείσει στο τέλος του έτους».Για την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν θα πετύχει τους στόχους: «Οι εκθέσεις της ΤτΕ δεν αφορούν τη Γενική Κυβέρνηση, αλλά την Κεντρική – και σε επίπεδο κράτους, οι εκτιμήσεις συμπίπτουν. «Σε όλες τις ανακοινώσεις της ΤτΕ διατυπώνεται η μεθοδολογική διαφορά. Κάποιοι ωστόσο, συνεχίζουν ακόμη να σκιαμαχούν για λόγους εντυπώσεων».Για το κατά πόσο θα τηρηθεί ο προϋπολογισμός όταν δεν έχει συμφωνήσει η τρόικα: «Αλήθεια είναι πως δεν έχουμε πλήρως συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίον θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Αξιολογούνται οι επιπτώσεις εξέλιξης και εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, οι αποδόσεις των δημοσιονομικών παρεμβάσεων, οι έλεγχοι στα αποτελέσματα των νομικών προσώπων, οι διαφοροποιήσεις στο σενάριο βάσης, οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις. Προσδοκούμε βάσιμα πως τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα είναι εντός στόχων».

Ακόμη ο κ.Σταϊκούρας απάντησε στις παρακάτω αιτιάσεις.

* «Το καλύτερο λογιστικό αποτέλεσμα οφείλεται στις εθνικολογιστικές προσαρμογές»: Η ειδική πίστωση με την οποία χρηματοδοτήθηκαν οι ΟΤΑ και οι ΟΚΑ, είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, καθώς αντιρροπείται από τη δαπάνη εξόφλησης ληξιπροθέσμων οφειλών τους στο κράτος.

* «Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση απέτυχε και δεν βοήθησε και στα λουκέτα» : Οι εισπράξεις ΦΠΑ, παρουσιάζουν υπέρβαση στόχου κατά 161 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί απώλεια. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση οδήγησε σε 4500 λουκέτα, ενώ μετά τη μείωση, έκλεισαν άλλες 250 επιχειρήσεις, αλλά άνοιξαν 400 καινούργιες.

* «Προβλέπονται 2,5 δισ. ευρώ πρόσθετοι φόροι το 2014 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις»: Η αύξηση των καθαρών εσόδων του Προϋπολογισμού του 2014, ανέρχεται σε 4%. Τα συνολικά έσοδα του ενιαίου φόρου ακινήτων σε ετήσια βάση, εκτιμώνται στα 2,65 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων μειώνεται περίπου κατά 75% με στόχο την τόνωση της αγοράς ακινήτων.

* «Αύξηση της φορολόγησης των Νομικών Προσώπων κατά 137%»: Στην πραγματικότητα έχουμε φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας αντί της φορολογίας προσώπων.

* «1,2 δισ. ευρώ περισσότερα από φόρους περιουσίας»: Η πραγματική αύξηση είναι 250 εκατ. ευρώ, γιατί τους πρώτους μήνες του 2014 αναμένεται να πληρωθούν δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων του 2013.

* «Δεν είναι ρεαλιστική η αύξηση των εσόδων από τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο»: Η αύξηση της επιδότησης ανά λίτρο θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι χειρότερες – φέτος – καιρικές συνθήκες. Δεν παρατηρείται επίσης φέτος, η “αποθεματοποίηση” που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο του 2012 ενόψει της αύξησης του φόρου.

* «Θα μειωθούν σημαντικά οι επιχορηγήσεις στους ΟΚΑ»: Δεν περιλαμβάνονται νέες παρεμβάσεις χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού από το κράτος, αλλά αναμένεται οικονομική βελτίωση από τις ήδη ψηφισθείσες παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα.

* «Η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη»: Η θέση αυτή είναι ακριβής, ωστόσο «η αυξητική δυναμική της ανεργίας από το καλοκαίρι του 2012 ακολουθεί πτωτική πορεία».

* «Η αγορά έχει γονατίσει από την έλλειψη ρευστότητας»: Η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της αποπληρωμής ληξιπροθέσμων οφειλών. Μέχρι το τέλος του έτους, οι πληρωμές θα έχουν ανέλθει σε 6,6 δισ. ευρώ, ενώ επιταχύνεται και η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, κρίνεται ως “ικανοποιητική”. Απ’ τις αρχές του 2014, ενεργοποιείται το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, ενώ παρατηρείται και ανάκαμψη της τραπεζικής αγοράς.

* «Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού»: Αυτό οφείλεται στην αναθεώρηση των χαρακτηριστικών του ενιαίου φόρου ακινήτων. «Αντίστοιχο ποσοστό δεν θα εισπραχθεί από τα νοικοκυριά, άρα μένουν οι πόροι αυτοί προς κατανάλωση στην πραγματική οικονομία, έστω και με μικρότερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα».

* «Δεν γίνονται διαρθρωτικές αλλαγές»: Η χώρα έχει τον υψηλότερο βαθμό μεταρρυθμίσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ.

* «Δεν υπάρχει η βούληση για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής»: Αλήθεια είναι πως η φοροδιαφυγή δεν έχει αντιμετωπιστεί με επάρκεια, αλλά παρατηρούνται τα πρώτα «δειλά, αναγνωρίσιμα αποτελέσματα»: Το ληξιπρόθεσμο χρέος έχει μειωθεί από 55,1 δισ. το 2012 σε 53,5 δισ. τον φετινό Σεπτέμβριο και οι εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους έχουν ανέλθει στα 985 εκατ. ευρώ.

* «Το χρέος διαρκώς αυξάνει»: Ο ρυθμός αύξησης του χρέους περιορίζεται. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους διακρατείται από τους εταίρους και η μέση διάρκεια αποπληρωμής του έχει επεκταθεί στα 16 έτη, έναντι 7 ετών του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 19 δισ. ευρώ το 2013 (έναντι 36,7 δισ. ευρώ το 2012), ενώ οι δαπάνες για τόκους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 6,1 δισ. ευρώ έναντι 12,2 δισ. ευρώ το 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα