Αίγυπτος: Συμβιβαστική λύση αναζητά ο Μοχάμεντ Μόρσι

Οι πιο προοδευτικές δυνάμεις, που συγκεντρώνονται ξανά γύρω από τον νομπελίστα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, καταγγέλλουν ότι «οι εξουσίες του Μόρσι θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρές και από του φαραώ, που θα ξεπεράσουν σίγουρα και αυτές του προκατόχου του Χόσνι Μουμπάρακ». Ήδη οι προοδευτικές δυνάμεις αποφάσισαν χθες να προχωρήσουν στην δημιουργία του Εθνικού Μετώπου Διάσωσης και θα συνιστά μια ισχυρή αντιπολίτευση στον Μόρσι.

Σήμερα, εν μέσω αναταραχή σε πολλές μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι

φαίνεται να υποχωρεί και να είναι διατεθειμένος να αποσύρει το διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο συγκεντρώνει εξουσίες στο πρόσωπό του. Έτσι, καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για το Σύνταγμα, ενώ διευκρινίζει ότι το διάταγμα είναι προσωρινό.

«Αυτή η ανακοίνωση κρίνεται απαραίτητη ώστε να κριθούν υπόλογοι εκείνοι που ευθύνονται για την διαφθορά καθώς και για άλλα εγκλήματα που διαπράχτηκαν από το προηγούμενο καθεστώς και κατά τη μεταβατική περίοδο», αναφέρει η αιγυπτιακή Προεδρία.

Παράλληλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Αιγύπτου, Αχμέντ Μέκι, ξεκίνησε τις μεσολαβητικές προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό της κρίσης ανάμεσα στις εκτελεστικές και τις δικαστικές αρχές της χώρας. Ο Μέκι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι διατηρεί «κάποιες επιφυλάξεις» σχετικά με το διάταγμα του Μόρσι, συγκάλεσε σύσκεψη στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Κάιρο.

Ωστόσο, συνεχίζεται η απεργία των δικαστών της Αλεξάνδρειας μέχρι να αποσυρθεί το διάταγμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα