ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΟΡΦΑΝΑ» ΦΑΡΜΑΚΑ

Την ένταξη των νέων «ορφανών» φαρμάκων στο Δελτίο Τιμών του Σεπτεμβρίου ζητούν για ακόμη μια φορά από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας οι Ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις, που στερούνται σημαντικά νέα φάρμακα εδώ και δύο χρόνια.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Την αγωνία των Ελλήνων Ασθενών με Σπάνιες Παθήσεις για τον αποκλεισμό τους από τις νέες φαρμακευτικές θεραπείες, εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ), καθώς  το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες , δεν προτίθεται να δώσει τιμή για νέα

σκευάσματα στο Νέο Δελτίο Τιμών του Σεπτεμβρίου.

Σχεδόν δύο χρόνια τώρα δεν έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά νέα φάρμακα, με αποτέλεσμα ασθενείς με πολύ σοβαρές και σπάνιες παθήσεις να στερούνται τη θεραπεία για τις απειλητικές για τη ζωής τους νόσους. Όπως σημειώνει η ΠΕΣΠΑ, «η ανακάλυψη θεραπειών για τέτοια νοσήματα δεν είναι συχνή και ως εκ τούτου η κυκλοφορία τους είναι ύψιστης σημασίας όχι μόνο για την ποιότητα ζωής αλλά και για την επιβίωση αυτών των ασθενών».

Έτσι, η Ένωση απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και στον υπουργό Υγείας, Αντρέα Λυκουρέντζο να προχωρήσουν στην τιμολόγηση των νέων ορφανών φαρμάκων ενόψει της έκδοσης του Δελτίου Τιμών του Σεπτεμβρίου.

Οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις πιστεύουν πως «τα ορφανά φάρμακα θα πρέπει να τύχουν διαφορετικής αντιμετώπισης προς όφελος των ασθενών, αλλά και της πολιτείας. Διαφορετικά, η επιδείνωση της υγείας των ασθενών αυτών, εκτός της επιπλέον επιβάρυνσης της τιμής (εάν εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ), θα στοιχίζει πολύ περισσότερο στο κράτος λόγω αναγκαίας νοσηλείας, ειδικών εξετάσεων και άλλων επιπτώσεων».

Το πρόβλημα επεσήμανε στο συνέδριο Healthworld 2012 και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Κ. Φρουζής, σημειώνοντας ότι «είναι πλέον 21 μήνες που στην ελληνική αγορά δεν κυκλοφορούν καινοτόμα φάρμακα, με πιθανό ανθρώπινο κόστος».

Keywords
Τυχαία Θέματα