ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Η οικονομική κρίση δεν έχει χτυπήσει ως φαίνεται μόνο την Ευρώπη και δη την Ελλάδα. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Ισραήλ, και μάλιστα αρκετοί πολίτες βλέποντας το οικονομικό αδιέξοδο δεν διστάζουν να κάνουν το απονενοημένο διάβημα.  

Σήμερα, άλλος ένας Ισραηλινός, ο τρίτος κατά σειρά τις τελευταίες εβδομάδες, περιλούστηκε με εύφλεκτο υγρό έξω από ένα αστυνομικό τμήμα στην πόλη Οφακίμ στο νότιο Ισραήλ και αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί.

Ωστόσο, ο παραλίγο αυτόχειρας, 50 ετών έγινε αντιληπτός από αστυνομικούς,

οι οποίοι τον έπιασαν και τον εμπόδισαν να αυτοπυρποληθεί, είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο 50χρονος αν και δεν τραυματίστηκε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, για προληπτικούς λόγους, ενώ ο Ρόζενφελντ ανέφερε ότι κίνητρο του άνδρα είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Να σημειωθεί, ότι την Κυριακή ένας ανάπηρος Ισραηλινός βετεράνος του στρατού αυτοπυρπολήθηκε σε μια στάση λεωφορείου στην πόλη Γιεχούντ, κοντά στο Τελ Αβίβ και τώρα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με εγκαύματα στο 80% του σώματός του. Ήταν μια ένδειξη διαμαρτυρίας έπειτα από μια διένεξη με τις αρχές για τα επιδόματα αναπηρίας και στέγασης.

Η σημερινή απόπειρα σημειώθηκε 10 ημέρες αφού ο πρώτος διαδηλωτής, ο Μοσέ Σιλμάν, αυτοπυρπολήθηκε σε μια διαδήλωση στο Τελ Αβίβ εναντίον του υπερβολικού κόστους στέγασης και ζωής στο Ισραήλ.

Ο Σιλμάν είχε οδηγηθεί στο απονενοημένο διάβημα μετά την απόρριψη τους αιτήματος του για στεγαστικό επίδομα και ενώ επρόκειτο να του γίνει έξωση.  Ο Σιλμάν υπέκυψε στα τραύματά του την Παρασκευή και κηδεύτηκε την Κυριακή, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι παρέστησαν στην τελετή.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η κατάσταση στο Ισραήλ είναι οριακή. Ορισμένοι ακτιβιστές τον χαρακτήρισαν σύμβολο των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων, ενώ άλλοι επέκριναν την πράξη του λέγοντας ότι δημιουργεί ένα βίαιο και επικίνδυνο προηγούμενο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για μια “μεγάλη προσωπική τραγωδία”. Πάντως,  άλλοι περίπου πέντε Ισραηλινοί έχουν απειλήσει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Σιλμάν. Ανάμεσά τους είναι ένας άνδρας στην πόλη Ασντότ στο νότιο τμήμα της χώρας, που είπε σήμερα έξω από τα γραφεία του εθνικού ιδρύματος κοινωνικής ασφάλισης ότι προτίθεται να αυτοπυρποληθεί. Ωστόσο αστυνομικοί τοη απέτρεψαν και τον έστειλαν σπίτι του.

Το κόστος στέγασης στο Ισραήλ είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Τα τελευταία γεγονότα εντείνουν τις πιέσεις στην δεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει μια επιτροπή την οποία συνέστησε πέρυσι, έπειτα από ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων, με πρωταρχική εργασία την προσιτή στέγαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα