Αεροπορικές εταιρείες με…περιβαλλοντική ευαισθησία

Η Atmosfair επιχειρεί να κινητοποιήσει τους πελάτες των αεροπορικών εταιριών, ώστε να συνεισφέρουν οικονομικά για την υλοποίηση έργων προστασίας του περιβάλλοντος. Στην ιστοσελίδα της εταιρίας μπορεί να πληροφορηθεί κανείς για τις εκπομπές βλαβερών αερίων της εκάστοτε πτήσης, καταβάλλοντας προαιρετικά ένα αντισταθμιστικό τέλος.

Την πρωτιά στη λίστα της Atmosfair κατέχει η τυνησιακή εταιρία Τunisair Express. Η μικρή βορειοαφρικανική αερογραμμή διαθέτει ένα στόλο μόλις τεσσάρων αεροσκαφών και πετά μεταξύ Τυνησίας,

Μάλτας, Ιταλίας και Λιβύης. Καλές επιδόσεις σημείωσαν όμως και πολλές γερμανικές εταιρίες: οι εταιρίες τσάρτερ, TUIfly και Condor τοποθετούνται στις θέσεις 2 και 6 αντίστοιχα, ενώ τη 12η θέση κατέλαβε η Air Berlin. Αντίθετα, κόλαφος αποδείχθηκε η κατάταξη για τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρίας της χώρας, Lufthansa, η οποία κατέλαβε μόλις την 67η θέση.

Επικριτικά σχολίασε τα στοιχεία της Atmosfair εκπρόσωπος της Lufthansa, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η έρευνα συγκρίνει μήλα με αχλάδια». Ένας λόγος για το ιδιαίτερα καλό «πλασάρισμα» των εταιριών τσάρτερ είναι η υψηλότατη πληρότητα και το γεγονός ότι πραγματοποιούν πτήσεις σε προορισμούς και περιόδους με μεγάλη ζήτηση, ενώ τα αεροσκάφη τους έχουν συνήθως περισσότερες και πιο στενές θέσεις.
Ο Ντίτριχ Μπροκχάγκεν από την πλευρά του αντικρούει την άποψη της Lufthansa, υποστηρίζοντας ότι «εμάς μας ενδιαφέρει τι αρέσει στον πελάτη. Δεν έχει σημασία αν προτιμά μήλο ή αχλάδι, αλλά το γεγονός ότι του προσφέρουμε και τα δύο. Για πολλούς προορισμούς ο επιβάτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε τσάρτερ και πτήση της γραμμής».

Η πρωτιά της Tunisair Express οφείλεται και στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί αεροσκάφη χαμηλής κατανάλωσης καυσίμων. Η Lufthansa από την πλευρά της επισημαίνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει ανανεώσει το στόλο της με νέα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον αεροσκάφη και επιρρίπτει στην Atmosfair ότι τα στοιχεία που επικαλείται χρονολογούνται από το 2011.

Ξεχωριστά αξιολογήθηκαν από την Atmosfair οι οικονομικές αερογραμμές. Αιτία για αυτό το διαχωρισμό ήταν, σύμφωνα με τον Ντ. Μπροκχάγκεν, οι υψηλές επιδοτήσεις που επιτρέπουν σε Low-Cost εταιρίες, όπως η Ryanair και η Easyjet, να προσφέρουν εισιτήρια σε αισθητά χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται τεχνητά η ζήτηση.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα