Warrants: Τι είναι – Πως δουλεύουν

Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές πρόκειται για υψηλού κινδύνου και μεταβλητότητας προϊόντα και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους εργαλεία. Το Matrix24 παρουσιάζει σήμερα έναν πρακτικό οδηγό με ερωτήσεις – απαντήσεις αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας και την χρησιμότητα των «εξωτικών» αυτών προϊόντων.

1. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των warrants:

Εχει τα χαρακτηριστικά δικαιώματος αγοράς, δηλαδή δίνει στον κάτοχό του το δικαίωμα αλλά όχι την υποχρέωση να αποκτήσει την υποκείμενη κοινή μετοχή σε συγκεκριμένη τιμή

(τιμή άσκησης) σε κάποια μελλοντική στιγμή. Αυτό το είδος δικαιώματος ονομάζεται covered call warrants.

Τα συγκεκριμένα warrants είναι καλυμμένα, από τις μετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή όλες οι μετοχές τις οποίες αναμένεται να λάβουν οι κάτοχοι των warrants όταν ασκήσουν το δικαίωμά τους θα είναι ήδη εισηγμένες στο Χ.Α. και θα βρίσκονται στην κατοχή του ΤΧΣ. Δηλαδή, δεν θα εκδοθούν νέες μετοχές κατά την εξάσκηση των warrants παρά απλή μεταβίβαση τίτλων από την μερίδα του ΤΧΣ στη μερίδα των εξασκούντος το δικαίωμα κατόχου.

2. Πόσα warrants λαμβάνουν οι επενδυτές που συμμετέχουν στην αύξηση;

Οι δικαιούχοι επενδυτές λαμβάνουν δωρεάν ένα warrant για κάθε νέα κοινή μετοχή της τράπεζας που αποκτούν κατά την ΑΜΚ από άσκηση των δικαιωμάτων τους. Τα warrants παραδίδονται στους επενδυτές ταυτόχρονα με την παράδοση των νέων κοινών μετοχών.

3. Ποιοι δικαιούνται να λάβουν τα warrants;

Οι επενδυτές που συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λαμβάνουν τους τίτλους (warrants), δωρεάν κατά τον λόγο της συμμετοχής τους στην αύξηση. Πιο συγκεκριμένα για κάθε μία (1) νέα μετοχή που αποκτούν από την αύξηση δικαιούνται (1) δωρεάν warrant, εφόσον επιτευχθεί η ελάχιστη κάλυψη συμμετοχής από τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα αν οι ιδιώτες συμμετάσχουν κατά 10% τότε δικαιούνται να λάβουν (100%-10%)/10%=9 μετοχές. Aν όμως οι ιδιώτες συμμετάσχουν κατά 12%, θα δικαιούνται να λάβουν (100%-12%)/12% =7,3333 μετοχές.

4. Πότε θα γίνει η άσκηση του warrant;

Ο κάτοχος του warrant μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα αγοράς του και να λάβει μετοχές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες οι οποίες προβλέπονται στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 38/9.11.2012 και εξειδικεύονται στα ενημερωτικά δελτία της αύξησης κεφαλαίου των τραπεζών. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 9 ημερομηνίες, ανά εξάμηνο, με έναρξη από την ημέρα εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των τραπεζικών warrants και λήξη σε 4,5 έτη από την ημέρα αυτή. Σε αυτές τις ημερομηνίες, ο κάτοχος μπορεί να ασκήσει τους τίτλους του και να λάβει μετοχές.

5. Πρέπει να ασκηθεί υποχρεωτικά το σύνολο των δικαιωμάτων που έχει στην κατοχή του κάποιος μέτοχος;

Σε κάθε μία από αυτές τις ημερομηνίες ο κάτοχος δύναται να εξασκήσει μερικώς, στο σύνολό του ή να μην εξασκήσει το δικαίωμα μετατροπής του τίτλου του σε μετοχές. Η τελευταία ημερομηνία άσκησης ταυτίζεται με την ημερομηνία λήξης του warrant τα οποία δεν έχουν ασκηθεί μέχρι και την ημερομηνία λήξης τους εκπνέουν χωρίς οικονομικό όφελος για τον κάτοχό τους.

6. Ποιες είναι οι τιμές άσκησης του δικαιώματος;

Οι τιμές άσκησης είναι γνωστές εκ των προτέρων και προσδιορίζονται από την Π.Υ.Σ.38/ 9.11.2012. Η τιμή άσκησης του Δικαιώματος Αγοράς που αντιστοιχεί σε κάθε Warrant για την απόκτηση μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, ισούται με την τιμή διάθεσης στο ΤΧΣ των μετοχών στο πλαίσιο της αύξησης, πλέον δεδουλευμένων τόκων με ετήσιο επιτόκιο 3% πλέον περιθωρίου:

- 1% (100 μονάδων βάσης) για το πρώτο έτος από την έκδοση των Τίτλων,

- 2% (200 μονάδων βάσης) για το δεύτερο έτος,

- 3% (300 μονάδων βάσης) για το τρίτο έτος,

- 4% (400 μονάδων βάσης) για το τέταρτο έτος και

- 5% (500 μονάδων βάσης) για το εναπομείναν διάστημα

επί του αριθμού των νέων μετοχών που δικαιούται να αποκτήσει ο κάτοχος του warrant κατά την άσκηση του δικαιώματός του.

Η τιμή άσκησης των δικαιωμάτων αγοράς θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα σε περίπτωση εταιρικών πράξεων και θα ανακοινώνεται από την εκδότρια, στην ιστοσελίδα της και στο ημερήσιο δελτίο τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών αντίστοιχα. Ως πολλαπλασιαστής ορίζεται ο αριθμός των κοινών μετοχών (κατοχής ΤΧΣ) για τον οποίο παρέχεται δικαίωμα αγοράς για τον κάτοχο του τίτλου. Ο αριθμός των κοινών μετοχών εξαρτάται από το ποσό της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων και θα ισούται το πολύ με 9 κοινές μετοχές ανά warrant, εάν το ποσό της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα ισούται με 10% του απαιτούμενου ποσού άντλησης. Μειώνεται αναλογικά εάν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ξεπεράσει το 10%.

Keywords
Τυχαία Θέματα