To κακάο βοηθά την μνήμη

13:43 8/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Δύο φλιτζάνια κακάο την ημέρα βοηθά τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν την μνήμη τους και γενικότερα να συντηρήσουν σε καλή κατάσταση τον εγκέφαλό τους αποδεικνύει νέα επιστημονική έρευνα.

Αμερικάνοι ερευνητές με επικεφαλής τον νευρολόγο Φαρζανέχ Σορόντ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, παρακολούθησαν 60 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 73 χρόνια, κανείς εκ των οποίων δεν έπασχε από άνοια. Καθημερινά επί 30 ημέρες οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κατανάλωναν

δύο φλιτζάνια κακάο. Παράλληλα υποβάλλονταν σε νοητικά τεστ αλλά και τεστ μνήμης, ενώ καταγραφόταν η ποσότητα του αίματος, που κυκλοφορούσε στον εγκέφαλο. Αυτό που αποδείχθηκε είναι πως όσοι ασθενείς είχαν μειωμένη κυκλοφορία του αίματος, πριν την έναρξη της έρευνας, παρουσίασαν βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος κατά 8.3%. Να σημειωθεί πως η μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο συνδέεται με την εμφάνιση εγκεφαλικών βλαβών, άνοιας και Αλτσχάιμερ. Και δεν είναι μόνον αυτό. Οι συγκεκριμένοι συμμετέχοντες (18) εμφάνισαν σημαντική αύξηση των επιδόσεων στα τεστ μνήμης. Όσοι πάντως από τους εθελοντές δεν είχαν πρόβλημα ροής, δεν εμφάνισαν καμία βελτίωση στη ροή κυκλοφορίας του αίματος, ενώ η ωφέλεια στη μνήμη ήταν μικρότερη από την αντίστοιχη στους πάσχοντες.

«Περισσότερες έρευνες απαιτούνται για να αποδείξουμε ότι υπάρχει όντως σχέση ανάμεσα στο κακάο, στα προβλήματα της κυκλοφορίας του αίματος και στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Όμως η εν λόγω μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα καθοδηγήσει τα επόμενα» δήλωσε ο Πολ Ρόζενμπεργκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς σε άρθρο γνώμης στο περιοδικό Νeurology.

Keywords
Τυχαία Θέματα