Tαραχές στο Μπέλφαστ

Μόνιμα κυμάτιζε μέχρι σήμερα η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου στο δημόσιο κτίριο. Ωστόσο το βράδυ της Δευτέρας οι δημοτικοί σύμβουλοι του Μπέλφαστ, αποφάσισαν με 29 ψήφους υπέρ έναντι 21 κατά η βρετανική σημαία να κυματίζει μόνο 17 ημέρες το χρόνο στο δημαρχείο, σύμφωνα και με τον κανονισμό που εφαρμόζεται για όλα τα κυβερνητικά κτίρια. Η υποστολή της σημαίας έγινε την Τρίτη, για πρώτη φορά μετά την ανέγερση του κτιρίου το 1906.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, χθες βράδυ, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο Μπέλφαστ,

οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν και πέντε άτομα συνελήφθησαν κατά τις συγκρούσεις στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον δύο αυτοκίνητα έπιασαν φωτιά, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς.

Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε χθες όλες τις πλευρές να συνεχίσουν «το δύσκολο έργο της συμφιλίωσης» στη βρετανική επαρχία.

Οι προτεστάντες πιστοί στην παραμονή της επαρχίας στη Βρετανία οργανώνουν μια μεγάλη διαδήλωση που θα γίνει σήμερα στο Μπέλφαστ.

Η βουλευτής Ναόμι Λονγκ δέχτηκε χθες απειλή για τη ζωή της γιατί το κόμμα της, το φιλελεύθερο Alliance Party, υποστήριξε τη νέα πολιτική όσον αφορά τη βρετανική σημαία.

Ακόμα, δύο βόμβες βρέθηκανστη Βόρεια Ιρλανδία, ένδειξη της έντασης που εξακολουθεί να υπάρχει στην επαρχία αυτή, παρά την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 μεταξύ προτεσταντών και καθολικών που έθεσε τέρμα σε τρείς δεκαετίες συγκρούσεων μεταξύ τους, κατά τις οποίες τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Βίαια επεισόδια πλήττουν κατά περιόδους τη Βόρεια Ιρλανδία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα