S&P: Ύφεση και νέα αύξηση της ανεργίας το 2014

Εκτιμά ότι, η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2014 ενώ για την ανεργία αναφέρει, πως θα «αναρριχηθεί» περαιτέρω στο 28,5%.

Και ενώ αύριο παρουσιάζεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού με πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,5%, ο διεθνής οίκος προβλέπει ύφεση 1% και κρατικό χρέος στο
170% του ΑΕΠ την περίοδο 2013-2015.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή» ο οίκος προχωρά σε μια πρόβλεψη η οποία μπορεί μεν να διαφοροποιείται

από τις εκτιμήσεις κυβέρνησης και τρόικας, όμως ενσωματώνει τρία επιμέρους στοιχεία που, αν μη τι άλλο, δεν την καθιστούν λιγότερο αξιόπιστη δεδομένου ότι:

Πρώτον, θα είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο στα χρονικά μία χώρα να περάσει από αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ ούτε μία ούτε δύο, αλλά τέσσερις ολόκληρες μονάδες σε ένα έτος σε ανάπτυξη τον ακριβώς επόμενο χρόνο.

Δεύτερον, η έκθεση μπορεί να προέρχεται μεν από οίκο αξιολόγησης, δηλαδή να απηχεί τις θέσεις των αγορών ή ακόμη και να τις δημιουργεί, ωστόσο δεν “καίγεται” όσο η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωζώνη να εμφανίσουν ανάπτυξη αφενός για να δικαιολογήσουν στους ευρωπαϊκούς λαούς και στα κοινοβούλια νέα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αφετέρου για να μην παραδεχθούν ότι τα Μνημόνια συνιστούν οικονομικό έγκλημα σε βάρος μιας χώρας – πειραματόζωο, την οποία και έχουν καταστρέψει, με 1,5 εκατομμύριο ανέργους και 25% σωρευτική ύφεση, με τον ίδιο μάλιστα τον πρωθυπουργό να παραδέχεται στην Ουάσιγκτον και ενώπιον αμερικανικού ακροατηρίου ότι η Ελλάδα ζει έναν εφιάλτη ανάλογο με τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Τρίτον, οι απανωτές αναθεωρήσεις τόσο του πρωτογενούς πλεονάσματος του οκταμήνου (από τα 2,92 δισ. αρχικά στα 1,78 δισ. ευρώ) όσο και της ύφεσης του β’ τριμήνου (κατά 0,8 μονάδες, στο 3,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κι όχι 4,6%, όπως είχε ανακοινώσει στις 12 Αυγούστου) έχουν ευτελίσει την αξιοπιστία κυβέρνησης και τροϊκανών.

Keywords
Τυχαία Θέματα