Reuters: Διαλύουν την τρόικα -Ιδρύουν την ομάδα δράσης!

20:24 4/8/2014 - Πηγή: Matrix24

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τριμερής επιτροπή θα αντικατασταθεί από μια ομάδα δράσης η οποία θα διενεργεί εξαμηνιαίους ελέγχους, με αντάλλαγμα από τη χώρα μας τη δέσμευση σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και για επιβράβευση μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της για κάθε στόχο που θα επιτυγχάνεται.

Ειδικότερα όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους οι Βρυξέλλες μελετούν την κατάργηση της τρόικας στην Ελλάδα

προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει με το σχέδιο εκείνο που πιστεύει ότι είναι το ορθότερο για την τόνωση της οικονομίας της, σε αντάλλαγμα με μια σταδιακή ανακούφιση από τα χρέη.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, η συζήτηση, βρίσκεται στα πρώτα στάδια και θα κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς όσο η Ελλάδα και οι εταίροι της στην ευρωζώνη χαράζουν την νέα πορεία της χώρας που θα εφαρμοσθεί όταν λήξει το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, προς τα τέλη του 2014.

Η στροφή σε ένα σχήμα «διαρθρωτικές αλλαγές για ανακούφιση από το χρέος» με πιο ήπια επίβλεψη θα μπορούσε να εξευμενίσει τη δημόσια δυσαρέσκεια και να ενισχύσει την κυβέρνηση συνασπισμού ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και όπως αναφέρει το Reuters έχει υποσχεθεί την κατάργηση των μνημονίων.

Οι εθνικές εκλογές μπορούν να προκύψουν ακόμη και έως τις αρχές του 2015 και το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποτελέσει πονοκέφαλο για την ευρωζώνη, σημειώνει το πρακτορείο.

«Δεν θα υπάρχει τρόικα», είπε ένας αξιωματούχος ο οποίος είναι ενήμερος για τους υπό συζήτηση σχεδιασμούς, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Θα πρέπει οι Έλληνες να αναλάβουν τις μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες θα πρέπει να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα ως τον Οκτώβριο, και κατόπιν θα υπάρξει απόφαση (γι' αυτό) ως τον Δεκέμβριο για τις αρχές του 2015», είπε η πηγή αυτή.

Για την περίπτωση που υπάρξει υποτροπή, στην Ελλάδα θα χορηγηθεί μια προληπτική γραμμή πιστώσεων από την ευρωζώνη, είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος. Εάν χρησιμοποιηθεί, θα επανέλθει η αυστηρότερη επιτήρηση. Το ΔΝΤ παράλληλα θα συνεχίσει χωριστά το πρόγραμμα στήριξης ως το 2016, ασκώντας επιρροή στην Αθήνα.

Ωστόσο για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια. Εάν η Αθήνα χρειαστεί νέο δανεισμό, για παράδειγμα για να στηρίξει τις τράπεζές της, αυτό θα απαιτούσε ένα νέο μνημόνιο. «Αν χρειαστεί περαιτέρω δανεισμός από άλλα κράτη, δεν υπάρχει ούτε ένα κοινοβούλιο στην Ευρώπη που θα τον ενέκρινε», είπε η ευρωπαϊκή πηγή.

Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε πως ελπίζουν ότι μπορεί να αποφευχθεί ένα νέο πακέτο στήριξης. «Δεν θέλουμε νέο πρόγραμμα λιτότητας. Δεν θέλουμε άλλα χρήματα», είπε ένα στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης στο πρακτορείο ειδήσεων.

«Είμαστε δεσμευμένοι στις μεταρρυθμίσεις. . . αλλά δεν θα θέλαμε να έχουμε ένα μαχαίρι στο λαιμό, διότι αυτό πλήττει την προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων», είπε ο ίδιος Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος και πρόσθεσε πως η ιδέα της ελάφρυνσης χρέους κατά στάδια θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα, αρκεί ο μηχανισμός αξιολόγησης να μην έχει «καμιά ομοιότητα» με αυτόν της τρόικας.

Οι βασικές επιλογές για την ελάφρυνση χρέους οι οποίες εξετάζονται είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού ή η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Αυτοί οι όροι πάντως θα ισχύσουν μόνον για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει κράτη της Ευρωζώνης, που ανέρχονται περίπου στο μισό ποσό του ελληνικού χρέους, Τα δάνεια της ΕΚΤ ή του ΔΝΤ δεν θα επηρεαστούν.

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά αν έχεις 30 χρόνια για την αποπληρωμή ή 50», εξήγησε ένας αξιωματούχος.

Οι σχεδιασμοί αυτοί, έναντι των οποίων σύμφωνα με το Reuters διάκειται ευνοϊκά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, θα γίνονταν επίσης ευνοϊκά δεκτοί από τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η ώρα των αποφάσεων αναμένεται ότι θα έλθει αργότερο εντός του έτους, σύμφωνα με έναν ευρωπαίο αξιωματούχο. «Το Φθινόπωρο θα είναι καυτό», προέβλεψε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα