Outsourcing: Συμβάλλοντας στην αποδοτικότητα και στην ανάπτυξη

Η έρευνα προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

• Γιατί και ποιες λειτουργίες αναθέτουν σε εξωτερικούς συνεργάτες οι επιχειρήσεις;

• Τι εμποδίζει την ανάθεση λειτουργιών σε εξωτερικούς συνεργάτες;

• Πώς μπορούν να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια;

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Στην εισαγωγή της έρευνας επισημαίνεται:

Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το outsourcing για τις βασικές λειτουργίες τους εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ήταν, ίσως, στην αρχή του 21ου

αιώνα που ο όρος «outsourcing» άρχισε να διαδίδεται.

Περίπου εκείνη την εποχή, οι επιχειρήσεις άρχισαν να αναθέτουν λειτουργίες τους σε εξωτερικούς συνεργάτες σε άλλες χώρες, διαδικασία γνωστή ως «offshoring», μιας και οι μεγάλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία, προσέφεραν σημαντική εξοικονόμηση κόστους, μέσω πρόσβασης σε μεγάλο αριθμό νέων ατόμων με με χαμηλό εργατικό κόστος, αλλά με τεχνολογική αντίληψη.

Η διαδικασία του offshoring τράβηξε την προσοχή τόσο της πολιτείας όσο και του κόσμου, με ανησυχίες σχετικά με την κατάργηση των εγχώριων θέσεων εργασίας. Έκτοτε υπήρξε κάποια δραστηριότητα ανάθεσης λειτουργιών σε εξωτερικούς συνεργάτες της εγχώριας αγοράς (reshoring), αλλά το κόστος και η αποδοτικότητα παρέμεναν και παραμένουν ισχυρά εμπόδια.

Πράγματι, οι υπηρεσίες outsourcing αντιπροσωπεύουν περίπου το 6% των εσόδων της Grant Thornton παγκοσμίως, ποσοστό το οποίο συνεχώς αυξάνεται.

Η παρούσα έκθεση αποτυπώνει μία ανανεωμένη εικόνα για τη στάση έναντι του outsourcing των μεσαίων επιχειρήσεων. Το outsourcing είναι μία διαδικασία η οποία τείνει να συνδέεται με μεγάλες επιχειρήσεις, όμως, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μεταξύ μικρότερων.

Δύο στις πέντε επιχειρήσεις (40%) παγκοσμίως αναθέτουν αυτή τη στιγμή σε εξωτερικούς συνεργάτες τις λειτουργίες τους (ή σχεδιάζουν να το κάνουν), ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 51% στη Λατινική Αμερική και στο 64% περίπου στη νότια Ευρώπη. Περίπου τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων παγκοσμίως δε θα εξέταζαν το offshoring, όμως οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (εκείνες με 250+ υπαλλήλους) είναι πιθανότερο να εξετάσουν τόσο το outsourcing όσο και το offshoring.

Οι φορολογικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, ανθρώπινου δυναμικού και μισθοδοσίας είναι οι πιο δημοφιλείς που αναθέτουν αυτή τη στιγμή εξωτερικά οι επιχειρηματίες, με κύριους λόγους τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη μείωση κόστους.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν, επίσης, ότι η πλειοψηφία των επιχειρηματιών των μεσαίων επιχειρήσεων δε δείχνει καμία κλίση προς το outsourcing.

Ενώ πολύ λίγοι βίωσαν κάποια κακή εμπειρία στο παρελθόν εξαιτίας του outsourcing, οι περισσότεροι αποφασίζουν να μείνουν εκτός κύριως λόγω απροθυμίας να χάσουν τον έλεγχο μιας βασικής λειτουργίας και λόγω υψηλού αντιλαμβανόμενου κόστους οργάνωσης.

Παρ’ όλα αυτά, πολλές επιχειρήσεις θα επανεξέταζαν την άποψή τους εάν χρειαζόταν να μειώσουν το κόστος, να βελτιώσουν την αποδοτικότητα ή εάν ο φόρτος εργασίας τους αυξανόταν σημαντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα