Non habemus Papam adhuk

The Conclave infographic by aurielaki.

Non habemus Papam adhuk (Δεν έχουμε Πάπα ακόμη). Η χθεσινή πρώτη ψηφοφορία αποδείχτηκε (αναμενόμενα) ατελέσφορη. Πάντως σήμερα τα 1,2 δισ. των καθολικών της υφηλίου περιμένουν πως και πως να ακούσουν το «Habemus Papam» («έχουμε Πάπα»). Πάντως οι προβλέψεις των πρακτορείων στοιχημάτων δίνουν ως επικρατέστερο τον Ιταλό καρδινάλιο Άντζελο Σκόλα, αλλά κανείς δεν μπορεί

να πει με σιγουριά αφού η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι άκρως μυστική και δεν υπάρχει τρόπος να διαρρεύσει ανεπισήμως το όνομα του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Από σήμερα Τετάρτη οι καρδινάλιοι πρόκειται να ψηφίζουν τέσσερις φορές την ημέρα, δύο το πρωί αρχίζοντας στις 10:30 (ώρα Ελλάδος) και δύο το απόγευμα αρχίζοντας στις 17:40 (ώρα Ελλάδος). Ο δε καπνός είναι προκαθορισμένο να βγαίνει στις 13:00 και 20:00 (ώρα Ελλάδος). Εφόσον ο νέος ποντίφικας εκλεγεί νωρίτερα (στην πρώτη από τις δύο ψηφοφορίες που διεξάγονται κάθε φορά), ο καπνός θα βγει αμέσως για να ηχήσουν στη συνέχεια χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Ρώμης (και όχι μόνο).

Οι επικρατέστεροι διάδοχοι είναι οι εξής:

Ευρώπη

Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Άντζελο Σκόλα, 72 ετών, από την Λομβαρδία. Το όνομά του ακούγεται συχνά. Θεωρείται κοντινός άνθρωπος του Βενέδικτου. Ο Σκόλα θεωρείτο ήδη ικανός για πάπας όταν εξελέγη ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ. Οι πιθανότητες εκλογής του τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Γιός οδηγού φορτηγού, έχει διδακτορικό στη Φιλοσοφία του Χριστιανισμού και στη Θεολογία. Μία ιταλική εφημερίδα τον αποκάλεσε «εστεμμένο πρίγκιπα του Καθολικισμού». Πρόσφατα κατάργησε τον λογαριασμό του στο Twitter. Ο ίδιος έχει πει για την Εκκλησία: «Δουλειά μας τώρα θα πρέπει να είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο να θυμηθεί τον Θεό. Ο κόσμος υποφέρει από ένα είδος αμνησίας σε σχέση με τον Θεό και πρέπει να τους υπενθυμίσουμε να ξαναξυπνήσουν τον Θεό στις καρδιές τους και στο μυαλό τους». Ίδρυσε την μουσουλμανική-χριστιανική οργάνωση “Όαση”.

Καρδινάλιος Άντζελο Μπανιάσκο. Ένας ακόμη πιθανός υποψήφιος από την Ιταλία. Ο 70χρονος αρχιεπίσκοπος της Γένοβας,, διορίστηκε από τον πάπα Βενέδικτο πρόεδρος της Ιταλικής Επισκοπικής Συνδιάσκεψης και χειροτονήθηκε καρδινάλιος το 2007.

Καρδινάλιος Πέτερ Έρντο. Ο 60χρονος Ούγγρος θεωρείται συντηρητικός. Σπούδασε Κανονικό Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Pontifical Lateran της Ρώμης και γρήγορα ανήλθε στην κεφαλή της ουγγρικής εκκλησίας. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο΄Β τον χειροτόνησε επίσκοπο το 2000 και αρχιεπίσκοπο της Βουδαπέστης-Έστεργκομ το 2002. Το 2003, χειροτονήθηκε καρδινάλιος. Από το 2006 τελεί και πρόεδρος του Συμβουλίου των Διασκέψεων Επισκόπων της Ευρώπης, γεγονός που του ενίσχυσε το διεθνές του προφίλ.

Αφρική

Καρδινάλιος Πίτερ Κόντουο Απία Τουρκσόν. Ο 64χρονος από την Γκάνα είναι προσιτός στο ποίμνιο και έχει φιλικές σχέσεις με τα μίντια. Μιλάει έξι γλώσσες και είναι πρόεδρος από το 2009 του Συμβουλίου του Ποντίφικα για θέματα Ειρήνης και Δικαιοσύνης. Δύσκολο να χαρακτηριστεί είτε συντηρητικός, είτε μεταρρυθμιστής, ο Τουρκσόν έχει αποστασιοποιηθεί από κινήματα τα οποία στηρίζουν τις μειονότητες και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Ο σκεπτικισμός του ως προς το Ισλάμ έχει αυξηθεί ύστερα από τις εκδηλώσεις εξτρεμισμού στην Αφρική. Η εκλογή του θα σήμαινε πως το μέλλον της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δεν βρίσκεται απαραίτητα στην «λευκή» Ευρώπη, αλλά θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνάμεις της ανά τον κόσμο. Ωστόσο υπάρχουν και λόγοι για τους οποίους ο συγκεκριμένος καρδινάλιος δεν θα εκλεγόταν. Αυτοί θα πρέπει να αναζητηθούν στα ζητήματα που απασχολούν την Καθολική Εκκλησία της Ευρώπης σε σχέση με αυτά της Αφρικής. Στη Μαύρη Ήπειρο, στην κορυφή της ατζέντας δεν βρίσκονται ζητήματα σεξουαλικής ηθικής και θεολογικές διαφορές αλλά οι εξορκισμοί, η έξαρση του Ισλάμ καθώς και τα οικονομικά προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομική σχέση με την Δύση.

Λατινική Αμερική

Αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο, Οντίλο Πέδρο Σέρερ. Ο γερμανικής καταγωγής Βραζιλιάνος, 65 ετών, είναι ο εκλεκτός των «Ρωμαίων», δηλαδή των καρδιναλίων που παρεπιδημούν στο Βατικανό. Αν εκλεγεί, θα γίνει ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, όπου ζει το 40% των Καθολικών. Απέναντι στους παιδεραστές δηλώνει «μηδενική ανοχή». Χειροτονήθηκε καρδινάλιος το 2007 κι έχει τη φήμη του ευθύ, συντηρητικού και ιδιαίτερα μορφωμένου. Έχει διδακτορικό στη Θεολογία και θεωρείται εκσυγχρονιστής. Ωστόσο, του προσάπτουν ότι είναι απόμακρος και καθόλου χαρισματικός.

Καρδινάλιος Λεονάρντο Σάντρι από την Αργεντινή. Ο 69χρονος καρδινάλιος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου των Ανατολικών Εκκλησιών καθώς ασχολείται με τους Καθολικούς που εφαρμόζουν ανατολικού τύπου τελετουργικά. Έκανε καριέρα ως διπλωμάτης στο Βατικανό κι έχει δεκαετίες εμπειρίας στη Ρώμη. Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες από ιταλούς μετανάστες γονείς και πήρε το χρίσμα το 1967. Πρώην φοιτητής Θεολογίας και Κανονικού Δικαίου, ο Σάντρι χειροτονήθηκε καρδινάλιος από τον Βενέδικτο το 2007. Χάρη στο διπλωματικό του έργο, βρέθηκε στη Μαδαγασκάρη και στις ΗΠΑ, όπου εκπροσώπησε το Βατικανό στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Ο Σάντρι διατηρεί στενή σχέση με τον επί χρόνια γραμματέα του Κράτους του Βατικανού, Αντζελο Σοντάνο, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι συγκάλυψε αρκετές υποθέσεις σεξουαλικής βίας από παιδεραστές ιερωμένους του Βατικανού. Η εκλογή του θα σήμαινε πως μαζί με το άνοιγμα που προσπαθεί να κάνει η Ρώμη προς τους Αγγλικανούς, ίσως ήρθε η ώρα να κάνει και το ίδιο και με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Βασικός λόγος για να επιλεγεί θα ήταν πως έχει πολλούς συμμάχους με επιρροή και μιλά άπταιστα πέντε γλώσσες. Από την άλλη ίσως να μην επιλεγεί λόγω εσωτερικών διαμαχών. Έχει πει: “Ο ρόλος των γυναικών στον κόσμο έχει ενισχυθεί…Πρέπει να έχουν έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή της Εκκλησίας…ώστε να μπορούν να συμβάλουν στη ζωή της Εκκλησίας σε τόσους πολλούς τομείς που τώρα είναι, εν μέρει, ανοιχτοί μόνο για τους άνδρες.

Όσκαρ Αντρές Ροντρίγκες Μαραντιάγκα από την Ονδούρα. Έγινε μία από τις πιο προβεβλημένες προσωπικότητες της Εκκλησίας στη Λατινική Αμερική από τότε που χειροτονήθηκε καρδινάλιος το 2001. Ο 70χρονος Μαραντιάγκα έχει εργαστεί στην Ονδούρα για τα δικαιώματα των φτωχών και κατά της διαφθοράς, γεγονός που του χάρισε αναγνώριση. Θεωρείται συντηρητικός, παρότι ανοιχτός σε διάλογο. Έχει σπουδάσει Θεολογία στη Ρώμη, Μουσική στο Νιού Τζέρσι και Ψυχολογία στην Αυστρία και μιλάει πέντε γλώσσεις πέραν της μητρικής του ισπανικής.

Βόρεια Αμερική

Σον Πάτρικ Ο’Μάλεϊ. Ο 68χρονος αρχιεπίσκοπος Βοστώνης έχει επιδείξει έργο υπέρ των μεταναστών. Χειροτονήθηκε καρδινάλιος το 2006 κι είναι γνωστός για την δριμεία του στάση κατά των σεξουαλικών σκανδάλων στην Εκκλησία πρεσβεύοντας την «μηδενική ανοχή». Είναι ο πρώτος καρδινάλιος που ξεκίνησε δικό του μπλογκ.

Καρδινάλιος Μαρκ Ουελέτ από τον Καναδά. Ο 68χρονος αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας και θεωρείται συντηρητικός. Χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τον Βενέδικτο χάρη στην βαθιά πνευματικότητά του, την ακεραιότητά του και τις πνευματικές του ικανότητες. Ο ίδιος έχει περιγράψει ως “εφιάλτη” το ενδεχόμενο εκλογής του. Ο Ουελέτ προέρχεται από μία πολυμελή οικογένεια στο γαλλόφωνο Κεμπέκ, μιλάει πολλές γλώσσες και είναι λάτρης του χόκεϊ επί πάγου. Έχει ταξιδέψει πολύ και έχει καλή φήμη στην Λατινική Αμερική, ωστόσο θεωρείται μη χαρισματικός. Έχει πει: “Μία γυναίκα που έχει πέσει θύμα βιασμού, χρειάζεται βοήθεια γιατί έχει υποστεί τραυματική εμπειρία. Αλλά αυτό πρέπει να το κάνει με σεβασμό προς το ον που κυοφορεί…Υπάρχει ήδη ένα θύμα. Πρέπει να έχουμε και άλλο;”

Αρχιεπίσκοπος Νέας Υόρκης Τίμοθι Ντόλαν. Θεωρείται συντηρητικός με αίσθηση του χιούμορ και μπορεί να είναι το αουτσάιντερ-πρώτος πάπας από τις ΗΠΑ. Γεννήθηκε το 1950 στο Μισούρι, έχει διδακτορικό στην Ιστορία της Εκκλησίας και ψηφίστηκε από το περιοδικό ΤΙΜΕ ως ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή γα το 2012. Στα μειονεκτήματά του συγκαταλέγεται το γεγονός ότι δεν μιλάει καλά ιταλικά. «Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια στιγμή που να μην ήθελα να γίνω ιερωμένος», είπε κάποτε ο μεγαλύτερος από πέντε παιδιά. Αρχιεπίσκοπος από το 2009, έχει διατελέσει πρόεδρος της Αμερικανικής Διάσκεψης των Καθολικών Επισκόπων από το 2010 και το 2012 χειροτονήθηκε καρδινάλιος. Τάσσεται κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων και της άμβλωσης και υπέρ του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών.

Keywords
habemus papam, habemus papam, ψηφοφορία, twitter, ηπα, επιρροή, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, μπλογκ, Χόκεϊ, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, νεος παπας, μιλα, εχουμε παπα, αργεντινη, αφρικη, γυναικα, ηπα, ιταλια, ιταλικα, καριερα, μουσικη, ρωμη, ψυχολογια, ωρα, αυστρια, αμερικη, ανθρωπος, απταιστα, βατικανο, βγαινει, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γκανα, γονεις, διδακτορικο, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, εν μερει, εξι, επιρροή, εσωτερικων, ετων, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ιδιο, ειδος, ισλαμ, μαδαγασκαρη, μπλογκ, μυαλο, οικογενεια, ονδουρα, ονομα, παιδια, πιθανοτητες, προβληματα, πρωι, ρολο, σαο παολο, σαο, συνεχεια, σκεπτικισμος, φοιτητης, φημη, χιουμορ, ψηφοφορία, ιωαννης, αντρες, δικαιωματα, γλωσσες, ηπειρο, ιδιαιτερα, καρδιες, παυλος, θεματα, θεολογια, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα