Independent: Κίνδυνος ανόδου της ακροδεξιάς και στην Κύπρο

12:05 2/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Η βρετανική εφημερίδα αφιερώνει εκτενέστατο άρθρο στην Κύπρο υποστηρίζοντας ότι η κυπριακή κοινή γνώμη έχει ανάγκη να αναζητήσει εύκολα θύματα για να ξεσπάσει την οργή της. Παραλληλίζει δε, το ακροδεξιό κόμμα της Κύπρου με την ελληνική Χρυσή Αυγή.

«Μοιάζει με αυτό που συνέβη στην Ελλάδα.

Υπάρχουν μερικοί φανατικοί που αρχίζουν να επιτίθενται σε ξένους», λέει στην εφημερίδα ένας νεαρός μετανάστης.

Η δημοσιογράφος του βρετανικού εντύπου παραλληλίζει το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), το ακροδεξιό κόμμα της Κύπρου, με την Χρυσή Αυγή, αν και τονίζει ότι ακόμα δεν έχει φτάσει στα επίπεδα του κόμματος του Νίκου Μιχαλολίακου. Στις κυπριακές κοινοβουλευτικές εκλογές του 2011, το ΕΛΑΜ μετά βίας πήρε το 1% των ψήφων.

Εντωμεταξύ, στις «επεκτατικές» πολιτικές βλέψεις της Χρυσής Αυγής σε όλες τις περιοχές που μπορεί να υπάρχουν Έλληνες αφιερώνει εκτενές της άρθρο η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι επιθυμία της Χρυσής Αυγής είναι να επεκταθεί διεθνώς, καθώς τον προηγούμενο μήνα άνοιξε γραφείο του κόμματος στη Γερμανία, ενώ σχεδιάζει παραρτήματα και στην Αυστραλία.

Η Χρυσή Αυγή, σημειώνει ο Guardian, ελπίζει να εκμεταλλευθεί την βαθειά απογοήτευση και την οργή των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό για τα τρία χρόνια κατά τα οποία η Ελλάδα βουλιάζει από την οικονομική κρίση.

Στην εφημερίδα αναφέρεται ότι η Χρυσή Αυγή προβάλλει τον εαυτό της ως τη μόνη πολιτική δύναμη που είναι πρόθυμη να πατάξει το «σάπιο κατεστημένο», ενώ αναφέρεται σε «φήμες» που θέλουν την φασιστική οργάνωση να απολαμβάνει της στήριξης πλούσιων εφοπλιστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα